Dobrčina: Koktel za most koji će tek biti završen

Most na Cijevni u selu Dobrčina još nije završen, a u Agenciji za izgradnju i razvoj su kazali da će radovi potrajati još mjesec
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 18:22h

Iako je predsjednik Gradske opštine Tuzi, Nikola Gegaj, nedavno najavio da će most na Cijevni u selu Dobrčin biti završen do kraja godine i da su radovi pri kraju, danas se na gradilištu moglo vidjeti da most nije još završen, a prema riječima šefa službe i nadzora u Agenciji za izgradnju i razvoj, Snežane Adžić, radovi će potrajati još mjesec dana.

To nije smetalo mještanima sela Dobrčina da upriliče malu svečanost, koktel, povodom izgradnje mosta, koji je bio njihov višegodišnji problem prilikom prelaska Cijevne.

"Svjedoci smo da je most u završnoj fazi. Izbetonirani su potporci i izvršene su sve pripremne radnje, sanirane su depresije koje smo imali ispod oslonaca mosta i očekujemo da sjutra veče iz Makedonije, iz Skoplja, krene čelična konstrukcija tako da bi montaža mosta trebalo da počne najkasnije u srijedu", kazala je Adžić.

Za montažu je, kako je navela, potrebno pet do šest dana ukoliko ne bude padavina, nakon čega bi se pristupilo betoniranju kolovozne ploče i pripremi asfaltiranju kolovoznih traka s jedne i druge strane i izgradnji ograde.

"Svi ti radovi bi trebalo da potraju 30 dana, a ako budemo imali vjetra ili kiše nećemo moći da radimo, ali kada završimo most imaćemo siguran prelaz preko Cijevne koji se isplatilo čekati. Most nije bio nimalo bezbjedan ni siguran i kao po ko zna koji put izašli smo u susret zahtjevima građana", dodala je Adžić.

Organizator okupljanja mještana i izvođača, Đeljoš Ljuljđuraj, istakao je da je dobio obećanje od glavnog inženjera da će konstrukcija iz Makedonije, koja je već jednom bila krenula za Dobrčin ali je vraćena zbog propusta na varovima, stići najkasnije do srijede.

"Kada konstrukcija stigne najveći dio posla je završen, ali dok ne vidim svojim očima da je most završen ništa. Svima koji su pomogli da se most izgradi na bilo koji način se zahvaljujem ovom prilikom. Jedan čovjek sam ništa ne bi mogao uraditi, a troškove okupljanja koje sam htio da platim, snosi moj brat Vaselj Ljuljđuraj iz Australije", kazao je Ljuljđuraj.

Odbornik SNP-a, Kolja Ljuljđuraj, istakao je da je most važan ne samo za mještane Cijevne, GO Tuzi, nego i za Glavni grad i Crnu Goru.

"Most je bio u fazi propadanja zbog čega smo prije četiri mjeseca organizovali proteste na istom ovom mjestu tražeći naša prava da se most gradi, jer ima nekoliko domaćinstava koja prelaze preko njega, i preko 100 rala zemlje se nalazi u blizini koju ljudi koriste. Pozvali smo i gradonačelnika Miomira Mugošu, ali on nije našao za shodno da dođe. Zahvaljujem svim ljudima koji su danas došli, jer se most gradi od njihovih para, a ne od Mugošinih. Šest mostova na Cijevni i put je asfaltiran od para građana i iseljenika sa ovog područja koji su po Evropi i Americi", naglasio je Ljuljđuraj.

Izvođač radova na mostu u Dobrčinu je „Gradnja promet” iz Danilovgrada, a investicija je vrijedna 120.000 eura.

Bonus video: