Istraga zbog zločina nad pripadnicima nekadašnje nikšićko-šavničke grupe

U vojno-istražnom centru "Lora 3" u Splitu tokom rata bili su smješteni zarobljeni srpski i crnogorski vojnici, ali i civili
316 pregleda 0 komentar(a)
Lora, Foto: Dnevno.hr
Lora, Foto: Dnevno.hr
Ažurirano: 18.12.2011. 14:40h

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu saopštilo je da je u toku istraga ratnih zločina u splitskom vojnom zatvoru "Lora 3" nad zarobljenim pripadnicima nekadašnje nikšićko-šavničke grupe.

Tužilaštvo je navelo da je istraga u slučaju "Lora 3" pokrenuta nakon postupanja u ranijim slučajevima (Lora 1 i Lora 2), kao i u saradnji s Vrhovnim državnim tužilaštvom Crne Gore i prema informacijama jedne nevladine organizacije.

"Zatraženo je kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradanje grupe zarobljenika-pripadnika takozvane 'nikšićko-šavničke grupe', koji su dovedeni u vojni zatvor u "Lori", da bi bili zlostavljani. U toku je sprovođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika", objavljeno je na internet stranici splitskog tužilaštva.

U sažetom prikazu postupanja u vezi sa počinjenim krivičnim djelima u vojnom zatvoru "Lora" u Splitu, ističe se je u toku prikupljanje dokaza i o drugim eventualnim nezakonitostima u Lori.

U vojno-istražnom centru "Lora 3" u Splitu tokom rata bili su smješteni zarobljeni srpski i crnogorski vojnici, ali i civili.

Splitsko tužilaštvo je podsjetilo i na postupanja u postupku "Lora 1" u kojem je marta 2002. podignuta optužnica protiv osmorice pripadnika Vojne policije pred Županijskim sudom u Splitu.

Splitski sud je donio oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud, po žalbi tužilaštva, ukinio tu presudu i vratio predmet na suđenje.

U ponovljenom postupku sud u Splitu je 2. marta 2006. sve optužene proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne od šest do osam godina, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

Osuđeni su komandat zatvora Tomislav Duić, njegov zamenik Tonči Vrkić, pripadnici interventne grupe Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić i stražari Emilio Bungur, Ante Gudić i Andjelko Botić.

Tomislav Duić i Emilion Bungur su i dalje u bjekstvu.

Svi su osuđeni zbog mučenja i ubijanja ratnih zarobljenika i civila uglavnom sprske nacionalnosti od 12. jula do početka septembra 1992.

U ponovljenom postupku Bikiću je kazna smanjena na četiri godine, dok je protiv Miljenka Bajića, koji je prošle godine uhapšen poslije višegodišnjeg bjekstva, u toku ponovljeno suđenje.

Protiv petorice pripadnika Vojne policije 2008. podignuta je optužnica i u slučaju "Lora 2", a optuženima Duiću i Bunguru sudiće se u odsustvu.

U tom slučaju optuženi su za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima (iz JNA i srpskih paravojnih jedinica) od marta do avgusta 1992.

Bonus video: