Pod Rumijom stasavaju vrhunski šahisti Luka i Lazar

Luka Drašković i Lazar Lekić za ponos su ne samo svojim porodicama, već i Baru i to kao sportisti i kao učenici
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 09:05h

Nadaleko je Bar poznat po svojim sportistima: iznjedrio je dvojicu NBA košarkaša, najbolju svjetsku juniorsku skakačicu uvis, trećinu muške i preko pola ženske odbojkaške reprezentacije, nebrojene vrhunske rukometaše, fudbalere koji su postali svjetski klupski prvaci... no, kraj pod Rumijom uskoro dobila i novi znak raspoznavanja na sportskom globusu-svoje šahiste!

Luka Drašković i Lazar Lekić za ponos su ne samo svojim porodicama, već i Baru i to kao sportisti i kao učenici. Rijetkost je da u gradu ove veličine u isto vrijeme stasavaju dvojica izuzetno talentovanih šahista pred kojima je veoma izgledna karijera na 64 polja.

"Počeo sam u osmoj godini kod pokojnog trenera Jovice Vojvodića, pridružio sam se jednom drugu koji je stalno išao na časove. U svijet šaha uputio me je djed, podučavali su me i otac i stric. Sada treniram preko interneta sa trenerom iz Beograda pet puta nedjeljno po sat vremena", priča za „Vijesti“ Luka Drašković (15), učenik II-1 Gimnazije „Niko Rolović“ i član ŠK „Rumija“.

Luka Drašković

Uzor mu je Jermenac

Od prvog kontakta sa figurama do danas, Luka je nanizao pet titula kadetskog prvaka države, rejting od 2193 poena kojem nije ni primaći nijedan crnogorski šahista mlađi od 20 godina.

Nastupao je na Svjetskom prvenstvu (SP) u Turskoj 2007. gdje je zauzeo 16-25 mjesto u konkurenciji 150 šahista, majstorski je kandidat, ima i normu za inter-majstora što cijeni kao svoj dosad najveći uspjeh i uz sve to-odličan je đak.

"Sada prelazim u kategoriju do 18 godina. Zadovoljan sam što sam se opredijelio za šah, omogućio mi je da upoznam sve ex-Yu zemlje, Italiju, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Grčku. Uspijevam da uskladim šah sa školom, profesori imaju razumijevanja za moje izostanke", nastavlja popularni Draške.

Njegov rejting jeste veći od većine svjetskih šahista tog uzrasta „ali i manji od mojih vršnjaka u Rusiji gdje se šah izučava skoro kao škola“. Uzor mu je Jermenac Arunjan, preko interneta prati njegove partije, a šah izučava i preko literature koju dobija od velikog barskog šahovskog zaljubljenika Vlada Lukšića.

"Cilj mi je da postanem velemajstor, ali, za sada ne vidim šah kao profesiju već želim da mi ostane zadovoljstvo. Takmičenja su naporna, partije traju od 2 do 5 sati, u prosjeku na ozbiljnijim turnirima najmanje 3,5 sati, ali, navikao sam. Jedino mi dosadi kad se turniri brzo smjenjuju - nedavno sam zaredom igrao u Bugarskoj i Rumuniji, vratio se kući samo na pet dana i onda ponovo otišao na put", zaključuje Luka Drašković.

Prvo pomisli, pa onda kaže

Njegov mlađi drug Lazar Lekić takođe je ponikao u „Rumiji“, a sada je takmičar ŠK „Mornar“. Đak je IX-2 OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ koju je pohađao i Luka, podjednako uspješan i za šahovskom i pred školskom tablom.

"Lazar postiže sve, odličan je đak, lijepo prihvaćen od drugova. Prepoznajem ga kao šahistu jer prvo promisli pa onda kaže! Ima našu podršku, brzo nadoknađuje odsustvovanja iz škole koja ne trpi zbog stalnih takmičenja", priča Lazarova razredna Nataša Borović.

Mladi sagovornik „Vijesti“ upravo se vratio sa SP u Brazilu. U Kaldas Novasu, kaže, bilo je fino iako nije imao puno vremena da razgleda grad. Partije, ukupno devet, trajale su po četiri sata, „izvukao sam 5,5 bodova i ušao u prvih 40“.

Lazar Lekić

Lazar je u šahu od pete godine, takođe je počeo kod pokojnog Jovice Vojvodića. Rejting mu je 1948 poena, majstorski je kandidat, četiri puta prvak Crne Gore u svojoj kategoriji, bio je 2007. među 30 najboljih u svojoj kategoriji u Evropi.

"Šah mi je zanimljiv od samog početka, ima puno kombinacija. Godišnje imam desetak takmičenja-igram za prvu ekipu Mornara Premijer ligu, kadetsko i omladinsko prvenstvo, turnire u inostranstvu i manje vikend- turnire", priča Lazar.

Uzor mu je slavni Anand, prati njegove partije u direktnom internet prenosu, ponekad trenira i po tri sata dnevno, a radi i sa velemajstorom iz Beograda Brankom Tadićem koji dolazi u Bar. I Lazar je već obišao dosta svijeta, cilj mu je da postane inter-majstor do fakulteta. Uz sve to, trenira i košarku u barskom KK „Antivari“!

"Sve to složim dobrom organizacijom, volim da se poslije šaha istrčim na košarci, to mi dođe kao neka fizička priprema. Kada se umorim, relaksiram se tako što prošetam svog labradora Baka", zaključuje talentovani barski šahista.

Drašković je budućnost crnogorskog šaha

Poznati barski šahovski pregalac Ismet-Čupo Mustafić, jedan od osnivača ŠK „Rumija“, ima samo riječi hvale za svog klupskog asa.

"Luka je budućnost crnogorskog šaha, odličan učenik, predvodnik izuzetne generacije "Rumije" u kojoj su i Miloš Pečurica, Katarina Bačić, Davor Drašković... pratim ga od prvog dana i svi smo bili uvjereni u njegov talenat", ističe zadovoljno Mustafić.

Bonus video: