Na hiljade tona opasnog otpada stiže u Bar

Prostor u Bijeloj gdje je do sada bio uskladišten trebalo bi da bude oslobođen zbog preduzeća za remont luksuznih jahti
106 pregleda 0 komentar(a)
Grit, Foto: Barinfo.co.me
Grit, Foto: Barinfo.co.me
Ažurirano: 17.12.2011. 13:13h

Vlada je usvojila informaciju po kojoj će opasni otpad grit biti prebačen iz Bijele u Luku Bar, jer splitska firma “Lalizas Marina” nije uspjela da obezbijedi saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine za prekogranično kretanje otpada i njegovo odlaganje u Gvineji, prenosi BARinfo.

Prostor u Bijeloj gdje je do sada bio uskladišten trebalo bi da bude oslobođen zbog preduzeća za remont luksuznih jahti, pa će 30.000 tona opasnog otpada privremeno biti smješteno u višespratnom betonskom skladištu “Montenegrobonusa” u Luci Bar.

U informaciji se navodi da su se sve zainteresovane strane dogovorile da Brodogradilište raspiše tender i izabere najpovoljnijeg ponuđača za transport grita do Luke Bar.

“Agencija za zaštitu životne sredine će, nakon dostavljenih specifikacija u vezi sa transportom, izdati Brodogradilištu saglasnost kojom će biti omogućen transport i privremeno skladištenje otpada. Nakon toga će Ministarstvo finansija od Vlade tražiti saglasnost za izdavanje nove garancije” - objašnjeno je u informaciji.

Grif nastaje nakon antikorozivnih intervencija

Grit je klasifikovan kao opasni otpad, i nastaje nakon antikorozivnih intervencija na brodskim čeličnim površinama, kada se abrazivom pod jakim vazdušnim pritiskom, skidaju sa njih obrasline, stara boja i korozija.

U AD “Jadransko brodogradilište” Bijela se kao abraziv koristio grit na bazi metalne šljake, koji u pogledu kvaliteta, granulacije i sadržaja opasnih materija zadovoljava važeće standarde i propise, medutim, prilikom postupka pjeskarenja i manipulacije otpadnim gritom može doći do zagađenja grita opasnim materijama.

Otpadni grit se manuelno skuplja sa palube gata i iz hale za pjeskarenje u namjenske metalne spremnike, kapaciteta 4,5 m3, koji se dalje transportuju na prikolicama ili pomoću viljuškara.

Bonus video: