Medicinski tim Ujedinjene: Kažnjavate stub zdravstvenog sistema

"Da li je kažnjavanje izabranih ljekara skrivanje nesposobnosti Vas i vašeg tima da ponudi makar jedan pozitivan impuls zdravstvenom sistemu Crne Gore"
237 pregleda 2 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.05.2018. 15:27h

Medicinski tim Ujedinjene Crne Gore poslao je otvoreno pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću u kojem, kako su naveli, ukazuju na dalje urušavanje zdravstvenog sistema Crne Gore.

Oni su reagovali na kažnjavanje izabranih ljekara, ukazli na alarmantno stanje u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

Pismo koje su potpisali dr Danilo Jokić, dr Nikola Raosavljević, dr Olivera Vlahović-Vojvodić, dr Sašenko Ćeranić, dr Vladimir Dobričanin i dr Predrag Bajić prenosimo integralno.

Gospodine ministre, i struka i javnost su svjedoci daljeg urušavanja zdravstvenog sistema Crne Gore.

Gospodine Ministre, neuvažavajući upozorenja o manjkavosti zdravstvenog sistema vezano za sistem centralnog zakazivanja, cijene ljekova, elektronski recept, Vi idete u dalje urušavanje zdravstva bestidnim kažnjavanjem 13 ljekara primarne zdravstvene zaštite koji su stubovi zdravstvenog sistema Crne Gore. Da li je moguće da ste sakrili od javnosti kažnjavanje naših kolega koji su samo radili svoj posao.

Da li gospodine Ministre smatrate da se zdravstveni sistem unapređuje kažnjavanjem naših najopterećenijih kolega koji su prve žrtve neuspjelih pokušaja reformi za koje svaki građanin vidi da su promašene?

Da li je kažnjavanje izabranih ljekara skrivanje nesposobnosti Vas i vašeg tima da ponudi makar jedan pozitivan impuls zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Ljekari su navikli da ne očekuju nagrade od Vas, ali sigurno nijesu zaslužili kazne.

Razlozi zbog kojih ste kaznili naše kolege su nešto što možete da radite svakodenvno ali je nehumano i neoprostivo. Izabrani ljekari moraju, ako drže do morala i svoje profesije, svakom teško oboljelom građaninu napisati uput za specijasistički pregled i bez zakazivanja jer zdravlje čovjeka ne priznaje izgovore i praznu formu. Zdravlje ne može da trpi manjkavosti Vaše reforme. Nisu ljekari krivi što Vi ne umijete da napravite plan.

Zbunjeni smo i iznenađeni ćutanjem direktora domova zdravlja povodom ovog slučaja jer su i oni ljekari – partijski podobni kadrovi ali ljekari. Oni su bili aktivni učesnici kreiranja i uvođenja ovih reformi i bili su svjesni da će ona proizvesti ozbiljne probleme. I tada su ćutali. Smatramo da podgorički direktor sa svojim menadžment timom, koji je u trećem mandatu, apsolutno nije odgovorio izazovu zdravstvene zaštite građana Podgorice.

U danu kome smo svjedoci morbidnih slika i stanja u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, kojima je zgrožena crnogorska javnost i medicina, gdje nam pacijenti u 21. vijeku spavaju na podu, pitamo tako i Vas i direktora:

Da li je moguće, da u XXI vijeku novorođeno dijete ne može da dobije svog izabranog pedijatra već godinu dana?

Da li je moguće, da ni nakon trećeg mandata sa svojim timom, niste uradili studiju broja novorođenih i priliva stanovništva kako bi obezbijedili specijalizacije za dovoljan broj pedijatara i izabranih ljekara u Podgorici, dok mladi ljekari na birou rada čekaju šansu?

Da li je moguće, da Vi i direktorov tim služite samo kao ekspozitura partija na vlasti koja ovom sistemu obezbjeđuje „sigurne glasove“ za sve prethodne i predstojeće lokalne izbore?

Ujedinjena Crne Gora kao partija ozbiljnih ljudi, ljekara sa ličnim i profesionalnim integritetom će se boriti za ukidanje takvog menadžmenta domova zdravlja u Podgorici i širom Crne Gore, a timove izabranih doktora staviti pod patronat i kontrolu Ministarstva zdravlja kao u svim zemljama razvijenog svijeta. Tako ćemo uštedjeti sredstva. Usmjerićemo ih ka edukaciji, formiranju i opremanju novih timova izabranih ljekara i pedijatara.

Bonus video: