Hrvati nikom nijesu slali Šarićev listing

“Nikom nijesmo slali listing, ali je tačno da ga imamo”, rečeno je “Vijestima” u MUP-u Hrvatske
0 komentar(a)
Listing Šarić, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Listing Šarić, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 16.12.2011. 08:58h

Listing telefonske komunikacije odbjeglog Darka Šarića je ipak imao i MUP Hrvatske ali se i dalje ne zna ko je i zbog čega falsifikovao taj dokument, u koji su naknadno umetnuti, navodni, pozivi između Pljevljaka i premijera Igora Lukšića i ministra vanjskih poslova Milana Roćena.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da su u Zagrebu dobili podatak da je tamošnja Unutrašnja kontrola isključila mogućnost da je ta “služba nekoj drugoj policiji dostavila sporni listing odbjeglog Pljevljaka”.

“Nikom nijesmo slali listing, ali je tačno da ga imamo”, rečeno je “Vijestima” u MUP-u Hrvatske.

Priznanje Hrvata da su imali dokument Šarićevih telefonskih razgovora uslijedilo je nakon jučerašnjeg sastanka u Ravnateljstvu policije MUP-a Hrvatske u Zagrebu, gdje je održan sastanak predstavnika policija Crne Gore i Hrvatske.

“Tokom sastanka dvaju delegacija koje su predvodili pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić izvršena je analiza dosadašnje saradnje dvaju policija u više složenih kriminalističkih istraga, a posebno u slučaju teškog ubistva Iva Pukanića i Nikole Franića”, piše između ostalog u zajedničkom saopštenju.

Saradnja u predmetima Pukanića i Franića

Oni su naveli da je saradnja dvije policije “posebno intenzivna od kraja 2008. godine”, tokom kriminalističke istrage u predmetu ubistva Pukanića i Franića.

“U pomenutoj razmjeni, između ostalog, razmijenjen je i listing telefonskih kontakata Darka Šarića, za koji je utvrđeno da nije istovjetan listingu telefonskih kontakata, a koji je objavljen u crnogorskim medijima, prije svega zbog činjenice što su u objavljeni listing umetnuti kontakti Lukšića, i Roćena. Ti pozivi nijesu evidentirani u originalnom listingu telefonskih poziva koje posjeduju crnogorska i hrvatska policija”, piše u saopštenju, koje su potpisali Tomić i glasnogovornik MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec.

Službenici UP "čisti"

Iz Uprave policije smatraju da je afera, najvjerovatnije, lansirana iz neke partnerske službe, koje su imale dokument. Od kako su premijer i ministar vanjskih poslova zatražili da se uradi sveobuhvatna istraga o tom slučaju, iz Uprave policije javno ali i izjavama kod specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Đurđine Nine Ivanović, stalno se ponavlja da su službenici u Upravi policije “čisti” i da se na nikog ne sumnja.

I iz srpske policije je demantovano da su oni od Uprave policije dobili listing

Nakon što su “Vijesti” od policija u regionu tražile podatak o tome da li imaju sporni listing iz Zagreba je prošlog petka prvo stigao odgovor da ga nemaju, a potom je za vikend glasnogovornik MUP-a Hrvatske pozvao kolege iz Podgorice da dođu na sastanak, ne mogavši da precizira “ni da niti ne”.

I iz srpske policije, takođe, demantovano je da su oni od Uprave policije dobili listing Šarića ili Keljmendija.

Ko je medijima doturio listinge?

Osim spornog dokumenta Tužilaštvo se bavi i istragom ko je i na koji način medijima doturio listinge razgovora biznismena Keljmendija i službenika ANB-a Duška Golubovića, koji su istog formata i forme kao i ovaj Šarićev.

Za ta dva listinga još niko nije negirao da nijesu autentični.

Saslušan Saša Đurović

Specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović nastavila je juče saslušanja službenika Uprave policije o tome ko je sve imao pristup spornim listinzima.

Kako “Vijesti” saznaju, u Tužilaštvu je juče bio službenik Uprave policije Saša Đurović. Saslušanja zaposlenih u Upravi policije počela su prije nekoliko dana, a biće nastavljena sjutra. O.L.

Bonus video: