Ako vam ističe mandat, samo promijenite zakon

Umjesto da je sredinom novembra Agencija obavijestila parlament da Radonjićevoj i Vukotićevoj ističe mandat i da je parlament raspisao konkurs, krenulo se naopako
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 05:49h

Kao i prilikom nedavnog usvajanja finansijskog izvještaja za prošlu godinu, Agencija za elektronske komunikacije je, ponovo u pomoć pozvala parlamentarnu većinu, tvrdi izvor “Vijesti” iz te institucije.

Ovaj put podrška vladajuće koalicije im treba da bi progurali izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama čiji je cilj da se Ani Radonjić i Milici Vukotić, kojima je trogodišnji mandat istekao prije nekoliko dana, produži mandat za još dvije godine.

Ne žele "strance"

Suština ovog, i za crnogorske prilike, neobičnog manevra, da se odlaže raspisivanje konkursa za izbor novih članova Savjeta da bi partijska mašina izglasala izmjene zakona koje zadržavaju postojeće stanje stvari, je u tome što uprava Agencije kojoj se, zbog sumnjivih investicija milionske vrijednosti, pozicije drmaju mjesecima ne želi “strance” u svojim redovima.

“Vijestima” su iz parlamenta zvanično saopštili da konkurs za nove članove Savjeta nije raspisan, jer čekaju, kako tvrde, najavljene izmjene zakona.

“Možete misliti šta bi se sve otkrilo u Agenciji kojom se tužilac tobože bavi mjesecima, a revizor ne navraća godinama, da umjesto dva provjerena partijska kadra, dođu dva nova koja nijesu uvezana nikakvim interesima i nemaju potrebu niti obavezu da ćute i samo podižu ruke. Da se to ne bi desilo, predsjednik Savjeta Agencije Šaleta Đurović i izvršni direktor Zoran Sekulić alarmirali su sve partijske i rođačke veze u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, kazao je izvor “Vijesti” iz Agencije, dobro upućen u dešavanja u ovoj instituciji.

Čelnici Agencije, prema informaciji “Vijesti, sredinom prošlog mjeseca obratili su se Vladi sa predlogom da se Radonjićevoj i Vukotićevoj produži mandat na pet godina.

Ponudili su dvije mogućnosti - da Vlada izmijeni svoje rješenje iz 2008. godine kojim je imenovan Savjet i da svim članovima mandat traje pet godina, druga opcija je da se problem riješi “pravnim tumačenjem” ovogodišnjih izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama koje su izbor članova Savjeta Agencije iz Vlade prebacile u nadležnost Skupštini.

Sada bi tim čudnim pravnim tumačenjem, kako su iz Agencije predložili Vladi, trebalo uzeti u obzir samo dio izmjena koji precizira da se Savjet bira na pet godina.

Samo da ne dođe neki 'neprijetelj' iz nevladinog sektora koji bi mogao sve poremetiti

Umjesto da je sredinom novembra Agencija obavijestila parlament da Radonjićevoj i Vukotićevoj ističe mandat i da je parlament raspisao konkurs, krenulo se naopako.

Samo provjereni kadar

Predsjednik parlamentarnog Administrativnog odbora, Radivoje Nikčević, u čijoj je nadležnosti ta problematika, potvrdio je “Vijestima” da konkurs za nove članove Savjeta nije raspisan, jer su, kako je kazao, bili u saznanju da se pripremaju izmjene zakona.

Na pitanje zašto konkurs koji već kasni mjesec čeka izmjene o kojima će tek raspravljati parlament, Nikčević je kazao da će ukoliko “izmjene ne prođu, konkurs biti raspisan”.

“To jasno govori šta je suština namjere vlasti i njenih vojnika na čelu Agencije. Nije bitno poštovanje zakona, nego su bitni pojedinci i njihove pozicije i zato treba progurati izmjene zakona. Na stranu to što se ne vodi računa o duhu tog dijela zakona i o tome što za pola godine doživljava dijametralne izmjene. Sve je to ništavno spram potrebe da u Agenciji ostanu provjereni partijski kadrovi i da ne dođe neki 'neprijetelj' iz nevladinog sektora koji bi mogao sve poremetiti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: