Šarkinović tvrdi da nije krivolovio: Sve mi je namješteno

Šarkinović tvrdi da je na jezeru te večeri bio u potrazi za svojim kajakom, a da su ribočuvari SDK “Plavsko jezero” iskonstrisali čitav slučaj i podmetnuli dokaze
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 18:47h

Povodom teksta “Zaštitnik životne sredine u krivolovu”, koji je objavljen u “Vijestima“, reagovao je savjetnik za zaštitu životne sredine Dževat Šarkinović demantujući sve navode SRD “Plavsko jezero”.

”Jedino istinito iz izvještaja SRD „Plavsko jezero“ Plav je vrijeme i mjesto susreta mene i članova ovog društva. Sva neistina svojstvena njima, čime vrše pritisak na tužilaštvo i sudstvo, gdje su se istog trena i aktivirali, kako bi dokazali da nešto rade.

Njihova skora samoizabranost i zabrana pristupa izbornoj skupštini neistomišljenicima ribolovaca SRD-a, izazvala je incident u kojem je došlo i do fizičkog kontakta, a MUP reagovao.

Istina je, i samo istina, da sam u tom vremenu bio u potrazi za mojim kajakom kojeg je nadošla voda podigla s obale i dovela u priobalje poluostrva. Iako je bio sumrak nijesam ga smio ostaviti do sjutra, jer je isto društvo u nekoliko navrata razbijalo čamce ribolovcima koji imaju drugačije stavove od njih, i zabranjivali im izdavanje ribolovnih dozvola.

Plavsko jezero

Na mjestu ulaza Ljuče u jezere, gdje se trenutno 'ne može' vršiti bilo kakva radnja s mrežama, za moju sreću u rukama SRD-a je reflektor i kamere. Prilaze mom kajaku jednosjedu, snimaju unutrašnji dio kajaka i okolinu oko nas. Nakon detaljnog pregleda ne nalaze ništa što ukazuje na krivolov, pa čak ni materijal kojim se mreže vade. Nakon njihovog pregleda, ja se upućujem kući, a oni ka centru jezera, uzvikujući uglas: 'Smjestićemo mi tebe'.

Kasnije sam saznao od MUP-a, da je pronađena neka mreža, a ista družina KGB-ovskim metodama nakon mog dolaska kući pronašla je i 'dokaze u svom čamcu', a da nikada i nikome nijesu polagali račune za svoje noćne radnje.

Jedino istinito iz izvještaja SRD „Plavsko jezero“ Plav je vrijeme i mjesto susreta mene i članova ovog društva. Sva neistina svojstvena njima, čime vrše pritisak na tužilaštvo i sudstvo, gdje su se istog trena i aktivirali, kako bi dokazali da nešto rade

Oni i te kako rade za druge, pa se pitam ko ih ponovo nagrađuje gazdovanjem akumulacija, gdje u normalnim državama ni u kom slučaju nevladina organizacija ne bi mogla vršiti te radnje, a pogotovo lica ovakve prošlosti.

Spreman sam samostalno podnijeti ostavku na moje radno mjesto, ako postoji bilo kakav dokaz mojih nečasnih radnji, bilo sada ili bilo iz moje prošlosti, a na štetu društvenog interesa. Moji problemi nastaju onog trena kada logistički stajem na stranu strica braće Bašić s kojim su imali dugogodišnji pravno-imovinski spor, gdje su bratanići napadali svog strica, a da ni za to nisu odgovarali. Cijela javnost Plava zna ko sam, samo se postavlja pitanje ko su i čiji su ovo ljudi“, zaključuje se u reagovanju Dževata Šarkinovića.

Dokazi su kod policije

Predsjednik SRK ”Plavsko jezero” Omar Bašić kazao je da ne osjeća potrebu da polemiše povodom ovog događaja sa Šarkinovićem. “Sve što smo imali, već smo izjavili u svom saopštenju sredstvima javnog informisanja. Dokaze o predmetnom krivičnom djelu Šarkinovića, predali smo ispostavi policije u Plavu. Vjerujemo organima pravosuđa i policije da će postupiti shodno zakonskim propisima“, kazao je Bašić.

Povodom zahtjeva SRK „Plavsko jezero“ da Opština, odnosno gradonačelnik Plava Skender Šarkinović, hitno razriješi Dževata Šarkinovića sa dužnosti savjetnika za zaštitu životne sredine, gradonačelnik je „Vijestima“ kratko kazao, da se Opština ne može odrediti u vezi s tim, prije nego nadležni organi ne procesuiraju taj slučaj.

Službenici Ispostave policije Plav su podnijeli krivičnu prijavu protiv Šarkinovića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nezakonit ribolov. “Policija je u saradnji sa SRK „Plavsko jezero“, 12. decembra izvršila kontrolu poštovanja zabrane ribolova na Plavskom jezeru i tom prilikom, sumnja se, zatekla Šarkinovića u izlovu ribe, uz upotrebu mreže.

Policija je od Šarkinovića uz potvrdu, oduzela opremu i ulov ribe ukupne težine oko osam kilograma. O događaju je upoznat osnovni državni tužilac u Plavu, koji je kvalifikovao krivično djelo“, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu Uprave policije Crne Gore.

Bonus video: