Njemačka obećala 70 miliona eura za elektro mrežu

Gradnja prenosne mreže i kabla, kako je ocijenio, omogućiće Crnoj Gori izvoz energije iz obnovljivih izvora sa Balkana u Italiju.
0 komentar(a)
fiser, pajovic, sekulic, Foto: Savo Prelević
fiser, pajovic, sekulic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2011. 15:18h

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer je najavio da će Njemačka sa 70 miliona eura pomoći izgradnju elektro prenosne mreže od Budve do Pljevalja, što će nakon postavljanja podmorskog kabla do Italije, Crnoj Gori omogućiti izvoz energije iz obnovljivih izvora.

“Pregovaramo o kreditu od 70 miliona eura za izgradnji prenosne mreže od Lastve u Budvi do Pljevalja. Kasnije će se na tu mrežu nadovezati podvodni kabl koji Italija planira da izgradi od Barija od Lastve”, kazao je on.

Gradnja prenosne mreže i kabla, kako je ocijenio, omogućiće Crnoj Gori izvoz energije iz obnovljivih izvora sa Balkana u Italiju. To će biti, kako je kazao, u skladu sa ciljem EU da se poveća procenat učešća obnovljive energije u obnovljive izvore i smanjiti emisiju gasova.

Fišer je govorio na Regionalnoj konferenciji Sprovođenje reformi na putu ka Evropskoj uniji: “Kako se Crna Gora može izboriti sa klimatskim promjenama”.

Predstavnici nevladinog sektora apelovali su Vlade u regionu da preuzmu “brže, neodložne i efikasne akcije na ublažavanju posljedica od klimatskih promjena”.

“Smatramo da dosadašnji planovi, programi i strategije apsolutno nijesu ispunili svoju formu, možda jesu kao pisani dokument, ali sasvim sigurno nisu zbog nedovoljno efikasne primjene na terenu”, ocjenio je izvršni direktor NVO "Grin houme" Darko Pajović.

Bonus video: