MANS: Policija prikuplja podatke o građanima bez ikakve kontrole

Pristup je bio omogućen zahvaljujući nezakonitim sporazumima sa telekomunikacionim operaterima
0 komentar(a)
Listing Šarić, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Listing Šarić, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 15.12.2011. 14:49h

Afera listing potvrdila je da je policiji godinama omogućeno da neograničeno prikuplja podatke o komunikacijama građana i da o tome ne obavještava tužioca, ocijenio je advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović."MANS traži da se policiji hitno oduzmu nezakonita ovlašćenja koja je dala sebi, interpretirajući naloge tužioca po svojoj potrebi i koristeći podatke operatera bez ikakve kontrole i nadzora. Smatramo da zbog svih zloupotreba koje su počinjene neko mora snositi odgovornost", naveo je Radulović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.On je kazao da je direktan i neograničen pristup podacima, bez naloga i kontrole tužilaštva ili suda, bio omogućen policiji zahvaljujući nezakonitim sporazumima sa telekomunikacionim operaterima.

Radulović kaže da to najbolje ilustruje afera listing i Odluka Savjeta za građansku kontrolu rada policije da je Uprava policije prekršila zakon i povrijedila prava izvršnoj direktorki MANS-a Vanji Ćalović kada je bez naloga tužioca pozivala na saslušanje 1.jula, obrazlažući to istragom o tome ko je postavio snimak svadbe Safeta Kalića na internet.

Savjet je iz dokumentacije utvrdio lažnost navoda direktora policije da su u konkretnom slučaju postupali po zahtjevu državnog tužioca u Bijelom Polju"

"Afera listing je potvrdila da je policiji godinama omogućeno da neograničeno prikuplja podatke o komunikacijama građana i da o tim radnjama ne obavještava tužioca. Takođe i da je više lica godinama imalo pristup bazi podataka operatera, a da je UP podatke prikupljene na ovaj načun čuvala neograničeno", smatra Radulović.Prema njegovim riječima, Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio da je Uprava policije prekršila zakon i Ćalović povrijedila prava, odnosno da je nezakonito, bez ograničenja i kontrole suda i tužilaštva, pristupala podacima MANS-a."Savjet je iz dokumentacije utvrdio lažnost navoda direktora policije da su u konkretnom slučaju postupali po zahtjevu državnog tužioca u Bijelom Polju", naveo je on.

Prikupljali podatke MANS aktivista

Radulović je rekao da je iz dokumentacije očigledno da je zahtjev tužioca policiji upućen godinu prije nego je Ćalović pozvana na saslušanje, tačnije 6.avgusta prošle godine. "U tom zahtjevu se nigdje ne traži prikupljanje obavještenja od Ćalović, MANS-a ili bilo kog drugog lica sa adrese na kojoj je ta nervladina organizacija. Tokom saslušanja Ćalović inspektori su saopštili da posjeduju podatke o internet komunikaciji svih računara MANS i zatražili detaljne podatke o tome ko je postavio snimak svadbe Kalića na You tube", kazao je Radulović.

Radulović smatra da bi sada i aktivisti MANS, po ugledu na premijera Igora Lukšića, trebalo da zatraže da se hitno istraži kako je došlo do zloupotreba u njihovom slučaju

Prema njegovim riječima, očigledno je da je policija samoinicijativno bez naloga tužioca ili suda nezakonito prikupljala podatke o internet komunikaciji aktivista MANS, kršeći njihovo pravo na privatnost."Direktor Uprave policije Veselin Veljović je, uprkos protivljenju Ćalović, dobio i potvrdu Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za svoje očligledno netačne tvrdnje da policija ne zloupotrebljava pristup telekomunikacionim podacima", rekao je on. Radulović smatra da bi sada i aktivisti MANS, po ugledu na premijera Igora Lukšića, trebalo da zatraže da se hitno istraži kako je došlo do zloupotreba u njihovom slučaju i da ta istraga bude prioritet. "Jer, svi građani Crne Gore imaju prava da saznaju ko je i zbog čega kršio njihova ljudska prava, kao i ko će zbog toga da odgovara". "Obećanje Veljovića da će zbog afere Listing otići sa mjesta šefa policije zbog toga doživljavamo kao licemjerje i odsustvo odgovornosti za kršenje i zloupotrebu prava građana Crne Gore koji nijesu visoki državni funkcioneri", zaključio je Radulović.

Bonus video: