Žabljak: Neispravna vozila šalju na registraciju u druge opštine

Iza takvih postupaka stoje moćni pojedinci, kaže Danko Stijepović, iz auto servisa Winter-rad
613 pregleda 0 komentar(a)
Winter-rad, auto servis, tehnički pregled, Foto: Obrad Pješivac
Winter-rad, auto servis, tehnički pregled, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 14.12.2011. 19:11h

Vlasnik auto-servisa “Winter rad”, jedinog ovlašćenog za obavljanje tehničkog pregleda u Žabljaku Danko Stijepović, obratio se “Vijestima” saopštenjem u kome optužuje službenike MUP-a, Mija Borovića iz Pljevalja i Miru Radović iz Podgorice da “svojim usmenim naređenjima” obavezuju službenike toga ministarstva u Žabljaku da moraju primati zahtjeve za registraciju iz drugih opština, mimo svih zakonskih propisa. Time, kako navodi Stijepović, ne poštuju odluku Uprave policije koja je nadležna za rad tehničkih pregleda i krše odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja i samim tim zloupotrebljavaju svoj službeni položaj.

Dolazi se u situaciju da visoki politički i policijski zvaničnici intervenišu da se propuste vozila pojedinca koji nezadovoljavaju ni mimimum tehničke ispravnosti i kao takvi predstavljaju opštu opasnost na putevima Crne Gore, kaže Stijepović

“Imam servis za tehnički pregled vozila u svom rodnom Žabljaku. Žabljak je malo mjesto i godišnje se registruje oko 700 vozila. Posao na tehničkom pregledu je veoma osjetljiv, jer svi gledaju na neki način da dobiju potvrdu o tehničkoj ispravnosti, pa većina i negoduje. Dolazi se u situaciju da visoki politički i policijski zvaničnici intervenišu da se propuste vozila pojedinca koji nezadovoljavaju ni mimimum tehničke ispravnosti i kao takvi predstavljaju opštu opasnost na putevima Crne Gore”, kaže Stijepović dodajući da nema odgovora na njegove žalbe nadležnim službama u Žabljaku i Podgorici.

Poslovanje auto-servisa bila je tema nekoliko prethodnih sjednica i replika između Stijepovića, koji je i odbornik Grupe građana i šefa kluba odbornika DPS Milorada Zarubice koji je saopštavao da se prilikom tehničkih pregleda u Stijepovićevom servisu ne poštuje pravilnik o visini troškova takvog pregleda. Zarubica je isticao da je predviđeno da se troškovi kreću od četiri do 30 eura, zavisno od vrste i kategorije vozila, odnosno 10 do 15 eura za putnička vozila, zavisno od njihove kubikaže, a u Stijepovićevom servisu se taj posao naplaćuje po većim cijenama, odnsono tehnički pregled za putnička vozila 35 eura i dodatnih 20 za usluge.

Milorad Kalpačina, koji je do penzionisanja bio rukovodilac u policiji zadužen za poslove bezbjednosti saobraćaja i jedan od osnivača Auto moto društva, kazao je da smatram da je nelogično taj posao ograničiti samo na Žabljak. Time se, kaže on, omogućava monopol i nedozvoljava konkurencija.

“U Žabljaku, ako se prilikom tehničkog pregleda uoči kvar na vozilu, mora se ići na opravku u druge gradove, pa ponovo na tehnički pregled u Žabljak. Dobro je što ima servis. Ako se primijene propisane cijene, niko neće ići u neko drugo mjesto. Ovako, svi su bili prisiljeni da taj posao obave ovdje i po uslovima koje je formirao vlasnik”, kaže Kalpačina.

Rade po zakonu

U odgovoru iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji je potpisao pomoćnik ministra Osman Subašić navodi se da je zakonom predviđeno da tehnički pregled vozila obavlja stanica za tehnički pregled vozila koja ispunjava propisane uslove, te da nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada stanica za tehnički pregled vozila, vrši Uprava policije.

Navodeći odredbe pravilnika o načinu registracije motornih i priključnih vozila Subašić konstatuje da “zakonom nije propisano da se tehnički pregled vozila mora obaviti u mjestu prebivališta fizičkog ili sjedištu pravnog lica, pa je Filijala za upravne unutrašnje poslove postupila na zakonom propisan način.

“Ne mogu se stranke uslovljavati da tehnički pregled vozila obavljaju u određenoj stanici, jer bi to bila prepreka za nesmetano poslovanje i unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, zaključuje se u odgovoru MUP-a Crne Gore.

Bonus video: