Nagrada i svjedoku tužilaštva u napadu Mugoša na "Vijesti"

Zatečena priznanjem bila je doktorka KC Milanka Raičević, poručivši da o njemu najbolje govori podatak da je za skoro 40 godina staža pregledala blizu 800.000 pacijenata
609 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 16:08h

Doktorka Kliničkog centra radiolog Milanka Raičević jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade "19. decembar", koju Glavni grad tradicionalno dodjeljuje povodom Dana oslobođenja Podgorice.

Zatečena priznanjem Raičević je rekla da o njemu najbolje govori podatak da je za skoro 40 godina radnog staža pregledala blizu 800.000 pacijenata.

"Srećna i počastvovana. Poslije skoro 40 godina radnog staža i stotine hiljada pacijenata. Evo dobijam danas čestitke od mnogih pacijenata koji mi govore da je to zasluženo priznanje, što me najviše raduje. Srećna sam što su mi to omogućili i pacijenti i viskoka tehnologija radiologije u Kliničkog centra, kao i moji brojni saradnici. Naravno, tu je i moja porodica koja se mnogo odricala da bih bila ovdje gdje jesam", poručila je Raičević.

Vještaci negirali nalaze Raičević

Raičević je nakon incindenta u kojem su gradonačelnik Miomir Mugoša i njegov sin Miljan napali ekipu "Vijesti" utvrdila da je urednik "Vijesti" Mihailo Jovović "teško oštetio mozak" vozaču gradonačelnika Draganu Radonjiću što su podgorički i beogradski vještaci demantovali svojim nalazima.

Vještaci su objasnili da njeno "tumačenje promjena na kompjuterizovanoj tomografiji u vidu postkontuzione lakuname ishemijske promjene nelogično, jer na konkretnim CT snimcima nema ni znakova kontuzije mozga, niti su pregledom utvrđeni žarišni neurološki ispadi".

Raičević je dva mjeseca nakon incidenta izabrana za jednog od članova Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore

Tužilaštvo, čiji je Raičević bila osim svjedoka i konsultant u tom postupku, je nakon incidenta, 5. avgusta 2009. podnijelo prijavu protiv Miljana Mugoše ali i protiv Jovovića, koga je osumnjičilo da je nanio tešku tjelesnu povredu gradonačelnikovom vozaču koji je 13 sati nakon incidenta iz policije upućen u Urgentni centar kliničkog Centra Crne Gore.

Nekoliko vještačenja, na kojima je insistirala Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, pozivajući se na izvještaj Raičević, nije potvrdilo njihovu konstrukciju da je Jovović izazvao potres mozga kod Radonjića.

Dragan Radonjić

I pored nalaza vještaka Čarapić je, kao validan uzela izvještaj Raičević i optužila Jovovića za tešku tjelesnu povredu ali je osnovni sud vratio tu optužnicu jer nijesu dostavljeni i dokazi.

Zatim je Čarapić ustala sa optužnim predlogom protiv Jovovića zbog "opasno lake tjelesne povrede" ali nije predlagala saslušanje Raičević na glavnom pretresu. Suđenje je zakazano za 26. decembar kada bi Jovović i mlađi Mugoša trebalo da iznesu odbrane.

Raičević je dva mjeseca nakon incidenta izabrana za jednog od članova Odbora direktora Kliničkog centra Crne Gore.

Priznanja i za Dušana Ičevića i Vladislav Ivanović

Publicista prof. dr Dušan Ičević i etnolog Vladislav Ivanović takođe su dobitnici ovogodišnje nagrade "19. decembar".

Ičevića, autora mnogih knjiga, eseja i zapisa o Podgorici, koji već dugo godina živi i radi u Beogradu, o nagradi je telefonom obavijestio brat.

"To su moji prijatelji uradili, kako se kaže u potaji, i jako me iznenadili. Drago mi je da moj rodni grad hoće da se sjeti onog koji je tamo daleko. O velikom broju moju naučnih radova ne bih govorio ja, nego pitajte one koji su o tome odlučili", kazao je "Vijestima" Ičević, obećavši da će rado više o prestižnom priznanju pričati po dolasku u Podgoricu, da prisustvuje dodjeli.

Za projekat izložbe i monografije "Skadarsko jezero - kulturno i prirodno blago", Vladislava Ivanovića, koji je zaposlen u JU Muzeiji i galerije Podgorice predložio je Narodni muzej Crne Gore.

Kako nije bio zvanično obaviješten, Ivanović je obećao da će nagradu komentarisati nakon što bude mu bude uručena.

Žirijem je predsjedavala bivša potpredsjednica Vlade Gordana Đurović, dok su članovi bili Branko Banjević, Borislav Rašović, Dragan Koprivica, Dubravka Drakić, Goran Ćulafić, Đoko Jočić, Igor Vušurović, Marko Camaj, Petar Ivanović, Ratko Odalović, Ruždija Tuzović i Predrag Miranović.

Ičevića su za nagradu predložili Momir Matović, Mihailo Banjević, dr Derviš Beli Selhanović, Zuvdija Hodžić, prim.dr Milenko Lainović, Ratko Ivanović, Džoni Hodžić, Drago Rašović, Dragan Milonjić, Šukrija Serhatlić, Dragoljub Bato Brajović i Nikica Raičević.

Raičevićku su predložili dr Batrić Babović, dr Marina Ratković. dr Mihailo Vukmirović, dr Nebojša Bulatović, Olivera Božović, Aleksandar Kujović, dr Nada Bajić i dr Ivana Durutović.

Galerija

Bonus video: