Štednja prizemljila jedini avion za snimanje terena

Vlada je lani odlučila da, zbog štednje, avion od Uprave preuzme Ministarstvo odbrane (MO) i koristi ga za potrebe obiju državnih službi
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 13:30h

Jedini avion za fotogrametrijsko snimanje terena u Crnoj Gori, "cesna 421 B" registarskih oznaka 40-BRO koja je do prošle godine pripadala Upravi za nekretnine (UZN) neće u skorije vrijeme poletjeti na zadatke koje je obavljala.

Vlada je lani odlučila da, zbog štednje, avion od Uprave preuzme Ministarstvo odbrane (MO) i koristi ga za potrebe obiju državnih službi.

Vlada je takvu odluku, na inicijativu UZN, donijela u maju prošle godine, a UZN je svoj funkcionalan i avion koji je tada bio u radnom pogonu. Ministarstvu predao 28. juna 2010.

Od tad, specijalno opremljena „cesna" više nije poletjela ni u jednu misiju aerofoto snimanja terena u Crnoj Gori.

Portparol MO Tamara Popović potvrdila je „Vijestima" da bivši avion UZN, kojim sada gazduje resor immstra Bora Vučinića, još nije poletio.

"Od preuzimanja aviona, nije bilo njegove upotrebe, jer mu je istekla dozvola za plovidbenost. Avion je preuzet od UZN 21. juna 2010. i od tada su redovno provođene radnje održavanja na zemlji", kazala je Popović.

Za remont 150 hiljada eura

Inače, prema prošlogodišnjoj odluci Vlade, MO i VCG bili u obavezi da obezbijede "smještaj, održavanje i funkcionalnu ispravnost aviona "cesna 421B" i njegovo korišćenje za potrebe Uprave za nekretnine CG, svoje i potrebe VCG.

"Zadužuje se UZN da finansira troškove doobuke pilotskog i tehničkog kadra VCG za upravljanje navedenim avionom, nabavku neophodnih rezervnih djelova, složenije opravke i održavanje plovidbenosti aviona u skladu sa zakonom (registarcije aviona)", piše u aktu usvojenom 13. maja prošle godine.

Od tada, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", UZN je potrošio oko 150 hiljada eura za remont i reviziju „cesne" u jednom ovlašćenom servisu u Srbiji, kao i za preobuku vojnih pilota za letjenje na tom vazduhoplovu

To, međutim, ni izbliza neće biti konačan ceh, jer treba platiti i troškove letjenja da bi piloti vojske stekli neophodno iskustvo u letjenju tim tipom aviona, a treba zaimjeniti i kompletnu avioniku (elektronsku i navigacionu opremu) na „cesni" koja je u međuvremenu propala zbog stajanja i neupotrebe aviona.

"Na inicijativu UZN, Ministarstvo je analiziralo mogućnosti preuzimanja 'cesne 421B' i zaključilo da se, uz doobuku pilotskog i tehničkog kadra, mogu stvoriti uslovi za spajanje državnih kapaciteta radi racionalne upotrebe aviona. Racionalnost se odnosila na korišćenje postojećih infrastrukturnih, ljudskih i tehničkih kapaciteta VCG za korišćenje predmetnog aviona. Troškovi koji se odnose na obuku pilotskog i tehničkog sastava su ispod dosadašnjih godišnjih troškova koji su izdvajani za upotrebu aviona. Ovi troškovi sljedeće godine neće biti potrebni, tako da će troškovi upotrebe aviona biti na nivou oko 10 odsto dosadašnjih izdvajanja", saopšteno je "Vijestima" iz MO.

Bonus video: