Kotor bio domaćin pomorskog skupa, nagrađen novinar "Vijesti"

Najvažniji stručni pomorski skup održan u Crnoj Gori, a predstavnici Ministarstva se nijesu pojavili
179 pregleda 1 komentar(a)
CESMA, Foto: Siniša Luković
CESMA, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.05.2018. 08:57h

Kotor je juče bio domaćin najvećeg stručnog međunarodnog pomorskog skupa koji je u Crnoj Gori održan u novijoj istoriji - Generalne Skupštine CESMA (Konfederacije Udruženja pomorskih kapetana zemalja EU).

Okupilo se pedesetak učesnika Skupštine - predstavnika nacionalnih udruženja pomorskih kapetana iz Francuske, Slovenije, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Italije, Belgije, Irske, Bugarske, Portugala i Crne Gore na skupu u hotelu “Cattaro”, čiji je domaćin bilo Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore.

Iako je za ovu priliku u Crnu Goru doputovao i izvršni direktor Evropske agencije pomorske sigurnosti EMSA, kapetan Marku Mili, koji je pored ostaloga govorio o budućim planovima rada EMSA, što su izuzetno značajno i za Crnu Goru kao zemlju-aspiratna za člastvo u EU, niko od funkcionera crnogorskog Ministarstva pomorstva i saobraćaja nije prisustvovao skupu. Prisutne su pozdravili predsjednik Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore koje je pridruženi član CESMA, kapetan Mario Pilastro, kao i predsjednik CESMA, kapetan Huber Ardilon iz Francuske.

Diplomirana inženjerka brodogradnje Ranka Vukasović-Botica iz Rijeke održala je predavanje o primjeni zakonske regulative EU u zaštiti morske okoline u Bokokotorskom zalivu, istakavši da Crna Gora ima usvojenu regulativu, ali ne postoji mjerenje štetnih efekata zagađenja mora i vazduha sa brodova i efikasna inspekcija da to spriječi.

“U svakom slučaju, preporučujem kapetanima kruzera i jahti koji dolaze u Boku da i ovdje poštuju MARPOL i EU normative o korišćenju goriva sa niskim procentom sumpora, balastnim vodama i ostalom, jer zahlađenje i štetni uticaji već prelaze granice i ugrožavaju i okolne države”, kazala je Vukasović-Botica.

Tvrdi da se zbog toga sada forsiraju brodovi koji koriste LNG gas, elektro-pogon i gorivo sa smanjenim sadržajem sumpora.

Na radnom dijelu Skupštine, učesnici su razmotrili niz aktuelnih pitanja iz domena moderne pomorske industrije, počev od kriminalizacije pomoraca, sigurnosti na Ro-Ro i velikim putničkim brodovima, do problema ilegalne imigracije u Sredozemnom moru i narastajućeg trenda uvođenja daljinski upravljanih ili autonomnih brodova bez posade.

I Lukoviću nagrada Udruženja pomorskih kapetana

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore dodijelilo je zahvalnicu novinaru “Vijesti” Siniši Lukoviću zbog uspješne saradnje.

Na Skupštini CESMA dodijeljene su zahvalnice i vlasniku italijanske kompanije MSC kapetanu Antoniu Mareski, vlasniku kompanije “Dabinović Shipping” iz Monaka Stevu Dabinoviću, Trening centru “Azalea” iz Bijele, Srednjoj pomorskog školi i Fakultetu za pomorstvo Kotor, Bokeljskoj mornarici, dugogodišnjim profesorima FZP, kapetanu Draganu Rapovcu i mr Tonki Carić.

Bonus video: