Opština ruši stadion OFK Nikšić, Marojevići tvrde da je uklopljen u DUP

Dragan Spasojević: Protiv sam uklanjanja ovog sportskog objekta, jer tu može da se sagradi sve ono što je neophodno za fudbal u Nikšiću
403 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 06:00h

Predsjednik Omladinskog fudbalskog kluba “Nikšić” Dragan Marojević ogorčen je na odluku Opštine Nikšić koja je naložila Komunalnoj policiji da ukloni fudbalski stadion koji je izgradio on sa svojom suprugom Stankom, u Ulici trebješki put bb. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao njihov advokat Petar Kankaraš, taj sportski objekat je sagrađen na zemljištu koje je Marojeviću dato u zakup, ali je uvršten u DUP Mrkošnjica 2, za potrebe OFK “Nikšić”, i odluka Opštine je nezakonita.

Marojević je na parceli, koju je prema ugovoru o zakupu, dobio na korištenje na pet godina, izgradio fudbalski stadion.

“Ovaj sportski objekat je izgrađen prema svim važećim propisima, a svi objekti uvršteni su i u DUP Mrkošnjica 2, tako da je on trajnog karaktera i nije ga moguće ukloniti sve dok se ne promijeni postojeći DUP”, kaže Kankaraš.

On tvrdi da stadion ima sve zakonske osnove po kojima ne može biti uklonjen s postojeće lokacije.

“Istina da su stadion i svlačionice po slovu odobrenja privremeni sportski objekati, ali je isto tako istina, i još više, da su po sadržini rješenja urbanističko-tehničkih uslova, koji su sastavni djelovi odobrenja te lokacije, trajnog karaktera. Naime, u uredbi tehničkih uslova je navedeno da će stadion i svlačionice OFK “Nikšić” biti projektovani po propisima FIFA i UEFA. Prema međunarodnim i našim propisima fudbalski teren je izgrađen od četiri horizontalna sloja.

Svlačionice su prema DUP-u izgrađene od čvrstog materijala. Najobičnija logika kaže da su stadion i svlačionice trajni objekti”, rekao je Kankaraš, koji tvrdi da je zakon apsolutno na strani porodice Marojević, koja je iz svojih sredstava finansirala izgradnju ovog objekta.

Kako je dodao, pilikom sklapanja ugovora o zakupu zemljišta precizirano je da će odluka o zakupu prestati da važi kada se prostor privede planiranoj namjeni.

“Skupština opštine Nikšić donijela je odluku o DUP Mrkošnjica 2, kojom je za tu lokaciju propisala baš takav stadion, baš takvih svlačionica, samim tim je taj prostor priveden namjeni, zbog toga ti objekti moraju ostati na toj lokaciji, dok važi taj DUP. Ovakav objekat može biti uklonjen, samo tako što će se sve uništiti, a šteta je oko 340.000 eura”, tvrdi Kankaraš, navodeći da je stadion samom izgradnjom postao vlasništvo ili OFK “Nikšić” ili grada.

“Ako bi ti objekti postali vlasništvo Opštine, ona bi bila dužna po zakonu da OFK “Nikšić” i Dragana i Stanku Marojević naknadi na način kako je pravedno i pošteno. Ako se ne postupi ovako, najodgovorniji iz SO Nikšić nanose štetu porodici Marojević”, zaključio je Kankaraš.

U Opštini nijesmo mogli dobiti odgovore na ovu temu. Savjetnica gradonačelnika Slobodanka Roganović rekla je da ona nije adresa za to pitanje i uputila nas na glavnog administratora Ljuba Radojičića, koji se juče nije javljao na službeni telefon. Pokušali smo da na ovu temu razgovaramo i sa potpredsjednikom Opštine Momčilom Mićunovićem, koji nas je uputio na gradonačelnika Nebojšu Radojičića, koji je juče bio službeno odsutan iz zemlje.

Svi papiri regularni

NVO OFK “Nikšić” inače je i nosilac projekta “Fudbal da, droga ne” i na Dan borbe protiv droge, 26. juna, na stadionu OFK “Nikšić” se tradicionalno održava fudbalski turnir. Uklanjanje stadiona predstavljalo bi i kraj za to sportsko takmičenje.

“Nije mi jasno što gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić hoće, pošto su svi papiri koje imamo regularni. Izgradili smo stadion prema svim propisima FIFA i UEFA. Planirali smo izgradnju tribina za 1.800 mjesta, imamo dozvole za tu gradnju, ali stopirana je samovoljom gradonačelnika. Uložili smo svoju imovinu, trud i vrijeme da bi djecu odvojili od ulice i droge, a oni hoće da ruše ovaj sportski objekat”, kaže Marojević.

Treninzi za više od 200 dječaka

Jučerašnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u Podgorici, prisustvovao je i proslavljeni crnogorski i nikšićki fudbalski stručnjak Dragutin Spasojević, koji ne može da se načudi odluci da se stadion OFK “Nikšić” trajno ukloni.

"Protiv sam uklanjanja ovog sportskog objekta, jer tu može da se sagradi sve ono što je neophodno za fudbal u Nikšiću. Preko 200 dječaka se ovdje fudbalski edukuje. Pokret “Fudbal da – droga ne” je nešto što treba svakom da imponuje i siguran sam da kada bi se anketirali građeni Crne Gore da bi njih 99 posto bilo protiv da se ovo ruši. Moram reći i da je lokacija na kojem se stadion nalazi za ovu namjenu kao stvorena” rekao je Spasojević.

Galerija

Bonus video: