Pukla brana na Maljevcu u Pljevljima, voda plavila i lokalni put

Mještani strepe, jer bi u slučaju većih kiša voda mogla da prelije put do njihovih kuća i ostavi ih bez veze sa gradom
170 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 19:29h

Izlivanje vode sa deponije pepela i šljake na Maljevcu uznemirilo je mještane pljevaljskog sela Zbljevo čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini, a voda puna raznih nečistoća zagađuje i rijeku Vezišnicu.

Jedan od mještana Vladimir Stanimirović kaže da voda koja se izliva sa deponije trenutno ide obodnim kanalom, do Paleškog potoka, a potom se uliva u rijeku Breznicu, ali napominje da je voda u nedjelju veče bila prelila i put koji vodi do njihovih kuća i obližnjih sela.

"Nekoliko ljudi koji su prolazili ovim putem rekli su mi da se voda izlila bila na asfalt, ali se ona sada povukla, jer su vjerovatno iz Termoelektrane uradili neku intervenciju i vodu usmjerili u kanal", rekao je Stanimirović.

U Termoelektrani su kazali da se radi o manjem problemu, te da će njihove ekipe brzo sanirati oštećenja na nasipu brane gdje se voda izliva.

Stanimirović kaže da mještani strepe, jer bi u slučaju većih kiša voda mogla da prelije put do njihovih kuća i ostavi ih bez veze sa gradom.

Prijete nove blokade mještana?

Mještani su, kaže on, više puta pokušavali da protestima skrenu pažnju na sve učestalije ekološke incidente na deponiji, ali da nijesu uspjeli u tome zbog opstrukcija institucija među kojima je i Ministarstvo za održivi razvoj.

Mještani su krajem oktobra prekinuli četrdesetodnevnu blokadu radova na deponiji koji je izvodio EPCG zbog problema koje im stvara deponija pepela i šljake.

Njih je tada posjetio i ministar Predrag Sekulić koji im je obećao da će prenijeti rukovodstvu EPCG njihov predlog, da ekspropriše ugrožena domaćinstva i umjesto prelaska na drugu lokaciju nastavi odlaganje šljake i pepela na postojećoj deponiji.

"Vi uputite tu inicijativu, a ja ću razgovarati sa rukovodstvom TE i EPCG onda da pokušamo da rješenje zajednički nađemo“, rekao je Sekulić, tokom razgovora sa mještanima Zbljeva.

Sekulić je tada dodao da će od EPCG tražiti da se o ovom predlogu izjasne u narednih desetak dana.

Stanimirović je rekao da će mještani uskoro biti prinuđeni da se se ponovo okupe kako bi spriječili ovakve ekološke incidente i ponovo ukazali na probleme koje im stvara odlagalište pepela i šljake TE “Pljevlja”.

Deset dana davno prošlo

Iz EPCG ranije su saopštavali da eksproprijacija zemljišta u Zbljevu ne dolazi u obzir, jer su već izdvojili osam miliona eura za kupovinu nove lokacije u Šumanama, koja je od postojeće udaljena nekoliko stotina metara.

"Dobio sam uvjeravanje od rukovodstva Termoelektrane "Pljevlja" da ne postoji ni najmanja opasnost od popuštanja brane", rekao je tada Sekulić.

Iako je ministar najavio da će od EPCG tražiti da se u roku od deset dana izjasni o zahtjevu mještana, Zbljevljanima još niko nije dostavio nikakav odgovor, iako im je, kako kažu, ministar ulivao povjerenje da će tako biti dok su sa njim razgovarali.

Galerija

Bonus video: