Počela nelegalna prodaja petardi, policija kreće u akciju 15. decembra

"Ovakve akcije obično počinju kada se u većem obimu pojavljuju preprodavci petardi i drugi ekspolozivnih naprava", saopšteno iz policije
272 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 20:31h

Ulična prodaja petardi, iako nelegalna, uveliko je počela - petarde se u Podgorici, kao i godinama unazad, mogu kupiti kod prodavaca ispred Zelene i Male pijace, kao i kod na pijaci u Tuzima.

Novinari "Vijesti" su kod prodavaca ispred Zelene pijace kupili male patarde "pirate" za dva eura po kutiji.

Kiosk za prodaju petardi, vatrometa, prskalica i raznih ekspolozivnih naprava u Ulici Svetozara Markovića biće otvoren uoči katoličkog Božiča

Predstavnici Uprave policije i Komunalne policije potpisali su prije desetak dana sporazum o suzbijanju nelegalne i nekontrolisane prodaje petardi.

"Još je rano za akciju suzbijanja ilegalnih prodavaca petardi. Ovakve akcije obično počinju u drugoj polovini decembra, kada se u većem obimu pojavljuju preprodavci petardi i drugi ekspolozivnih naprava, odnosno uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Naša akcija ove godine počeće zvanično 15. decembra", kazala je Tamara Ralević, portparol Uprave policije.

Kiosk za prodaju petardi, vatrometa, prskalica i raznih ekspolozivnih naprava u Ulici Svetozara Markovića još uvijek nije počeo sa radom, a njegovo otvaranje biće uoči katoličkog Božiča.

Apel da se petarde ne prodaju djeci

Iz NVO "Ispod duge" krajem prošle sedmice uputili su apel mladima da se uzdrže od korišćenja pirotehničkih sredstava i na roditelje da ne dozvoljavaju djeci bacanje petardi, te da strogo kontrolišu dječje džepove i torbe.

"Problem predstavljaju i roditelji, koji uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne preduzimaju ništa kako bi zaštitili djecu, niti im zabranjuju upotrebu petardi"

U njhovom saopštenju se navodi da pirotehnika i ove zime nije izostala iz upotrebe, a da iako se svake godine upozorava da su petarde opasne, čini se da se mnogi redovno ogluše na upozorenja, posebno djeca i mladi, koji ih kupuju bez svijesti da im petarde mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje.

"Posebno su opasne eksplozivne naprave koje djeca sama prave. To su razne flaše ili stakleni predmeti u koje mališani ubacuju petarde. Predmeti se rasprskavaju i mogu još više da povrijede dijete, kako ono koje je bacilo napravu, tako i sve one koji su se zatekli u neposrednoj blizini. Problem predstavljaju i roditelji, koji uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne preduzimaju ništa kako bi zaštitili djecu, niti im zabranjuju upotrebu petardi. Djeca čak bacaju petarde u njihovom prisustvu", upozoravaju iz te NVO.

U 2010. sedam slučajeva povređivanja

Nepažnja, ali i neiskustvo, kako je istaknuto, u rukovanju petardama često dovode do povreda mekih tkiva, od opekotina različitog stepena do gubitka prstiju na šakama.

"Mnoga djeca zadobila su teške povrede od petardi koje su im eksplodirale u ruci. Prošle godine bilo je sedam slučajeva povređivanja prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, od toga je samo jedno bilo punoljetno lice", saopšteno je iz NVO “Ispod duge”.

U cilju edukacije mladih u vezi s opasnostima korišćenja pirotehničkih sredstava, ta NVO je osnovcima i srednjoškolcima dijelila materijal sa edukativnim porukama i fotografijama, a cilj je bio ukazati mladima na moguće posljedice korišćenja pirotehničkih sredstava.

Iz NVO su podsjetili da je upotreba pirotehničkih sredstava sankcionisana članom 14 Zakona o javnom redu i miru, gdje je predviđena kazna zatvora od 60 dana. Osim kazne, izriče se i zaštitna mjera oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni izvršenjem prekršaja.

Galerija

Bonus video: