Pričom o listingu pokušava se prikriti motiv afere

"Ako su Hrvati zaista imali listing Darka Šarića, onda bi javnosti trebalo saopštiti datumski i dokumentovano, je li u Zagreb slat i listing Kelmendija i Golubovića"
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 09:11h

Da li MUP Hrvatske ima ili ne dokument o telefonskoj komunikaciji Darka Šarića ili neke druge osobe čija se imena pominju u “aferi listing”, ponajmanje je bitno, jer je suština da se krtice, ali i motiv objavljivanja fingiranih dokumenata, moraju naći u Crnoj Gori.

Teško je vjerovati da bi iko u Hrvatskoj imao motiv da u Crnoj Gori lansira aferu poturanjem falsifikovanih policijskih listinga, posebno ako se zna da se takav dokument nalazi u crnogorskoj policiji i da je najmanje desetak službenika imalo pristup toj bazi.

“Ja ne mogu vjerovati da bi iko u Hrvatskoj imao motiv da se bavi time, ali tražim od kolega iz crnogorske policije da dođu u Zagreb i donesu sve podatke kako bi se istina otkrila. U ovom trenutku je teško bilo šta reći ili ocijeniti, tim prije što mi u Hrvatskoj i ne znamo do kraja o čemu se i kakvoj aferi radi”, kazao je juče “Vijestima” glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske Krunoslav Borovec.

Možda da, a možda i ne

On juče nije mogao da potvrdi ali ni da demantuje da li MUP Hvatske uopšte i ima listing telefonske komunikacije odbjeglog Pljevljaka.

“Ne mogu reći ni da ni ne, jer bih bio neozbiljan. To su tajni podaci, jer prema pravilima međunarodno - policijske saradnje mi smo preuzeli i obaveze da operativne podatke ne iznosimo u javnost. Tako da to ni ovog puta to nećemo činiti, a ko hoće neka to i radi. Ukoliko išta ima sporno ili veze sa Hrvatskom, neka kolege iz Podgorice dođu, zakažu sastanak i mi ćemo i vrlo rado pomoći”, naveo je Borovec.

Na pitanje da li smatra da neko u Crnoj Gori želi namjerno da prebaci problem sa listinzima u njihovo dvorište, Borovec je odgovorio:

“Ne želim da vjerujem u to, ali ponavljam bilo bi neozbiljno putem medija davati bilo kakve ocjene u ovom trenutku”, rekao je glasnogovornik MUP-a Hrvatske, koji je naglasio da imaju dobru saradnju sa crnogorskom policijom.

“Vijestima” je u petak iz MUP-a Hvatske stigao zvaničan odgovor u kojem se kaže da im nikada iz Crne Gore nije stizao listing Šarića ili albanskog biznismena Nasera Kelmendija.

Opozicija će tražiti hitnu raspravu o aferi

Opozicija će danas zatražiti da Odbor za bezbjednost i odbranu po hitnoj proceduri raspravlja o aferi listing, najavio je poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović.

On je rekao da je neophodno da poslanici razmatraju taj slučaj, jer sve što se dešavalo poslije objavljivanja listinga u listu “Dan” pokazuje da je takva inicijativa opravdana.

Odbor će danas, na ranije zakazanoj sjednici, razmatrati izvještaj o radu Uprave policije i stanju bezbjednosti u ovoj godini.

Sapunica se nastavlja

Pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić na TVCG u subotu veče pokazujući dokumentaciju tvrdio je da je crnogorska policija u toku istrage ubistva Iva Pukanića, 11. marta 2009. godine kolegama u Zagreb dostavila listing Darka Šarića.

Međutim, ni on ali ni Borovec nijesu saopštili da li je Hrvatima ikada dostavljan i listing telefonskih razgovora Keljmendija ili službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Duška Golubovića, koji su takođe dostavljeni medijima i velikim dijelom objavljeni.

Ako su Hrvati zaista imali listing Darka Šarića, onda bi javnosti trebalo saopštiti datumski i dokumentovano, je li u Zagreb slat i listing Kelmendija i Golubovića

Visokopozicionirani službenik ANB-a Duško Golubović u izjavi medijima nije demantovao da taj listing, koji je stigao na adrese nekoliko listova u Crnoj Gori, nije autentičan.

Dakle, ako su Hrvati zaista imali listing Darka Šarića, onda bi javnosti trebalo saopštiti datumski i dokumentovano, kao što je to Tomić uradio u subotu veče, je li u Zagreb slat i listing Kelmendija i Golubovića, ali uz objašnjenje zbog čega i u okviru koje regionalne istrage.

Narednih dana iz Uprave policije bi, osim one čuvene rečenice da “su potpuno sigurni da niko u njihovoj službi nije zloupotrijebio dokument”, bilo bolje čuti objašnjenje na osnovu čega temelje takve tvrdnje. Posebno bi bilo zanimljivo da se čuju i objašnjenja ko je i zbog čega tražio listing i provjeru službenika ANB-a, ko je to odobrio i zbog čega.

Ukoliko se takvi podaci otkriju i objelodane, onda bi se i veći dio posla tokom istrage specijalnog tužilaštva olakšao, jer bi se onda lakše došlo do imena krtice, koja je, vrlo vjerovatno među, nama...

Muk: Policija sabotira tužilaštvo

Afera listing i drugi slučajevi pokazali su da Uprava policije onemogućava rad tužilaštvu nedostavljanjem informacija do kojih dolazi primjenom svojih ovlašćenja, ocijenio je predsjednik Instituta Alternativa, Stevo Muk.

“Ovaj slučaj, kao i brojni drugi koji su mu prethodili, među kojima su najupečatljiviji “Balkanski ratnik” i slučaj Šarić, su pokazali da UP onemogućava rad Tužilaštvu nedostavljanjem informacija do kojih dolazi primjenom svojih ovlašćenja”, kazao je Muk agenciji MINA.

Muk je rekao da je sada jasno da prvobitna izjava Uprave policije o “grubom falsifikatu” u aferi listing nije i cijela istina o tom dokumentu.

“Hitra izjava da listinzi nisu falsifikovani u Upravi policije, a da se takva mogućnost nije ozbiljnije razmotrila i da se Unutrašnja kontrola nije oglasila, samo još jednom podsjeća na uobičajenu praksu olakog neprihvatanja sopstvene odgovornosti”, naveo je on.

Afera listinzi, smatra Muk, ukazala je na brojne sistemske probleme u vezi sa samom primjenom mjere uvida u listinge

Afera listinzi, smatra Muk, ukazala je na brojne sistemske probleme u vezi sa samom primjenom mjere uvida u listinge, koja je očigledno bez ikakvog nadzora i ostavlja zabrinjavajući prostor za zloupotrebu.

“Listinzi koje Uprava policije prikuplja se čuvaju neograničen vremenski period i bez jasne procedure uništavanja/brisanja podataka, a takva pitanja moraju biti regulisana Zakonikom o krivičnom postupku, a ne nepoznatim policijskim procedurama“, precizirao je Muk.

On smatra da postoji puno pitanja zbog kojih treba preispitati odgovornost direktora Uprave polcije, Veselina Veljovića, jer postoji niz neriješenih slučajeva ubistava, policijske torture i pritisaka na medije.

Galerija

Bonus video: