Ko ne dozvoli prolaz do mora, država mu može uzeti dvorište

Ukoliko se budu bunili što im neznanci vršljaju po dvorištu, država pokrenuti i postupak eksproprijacije dijela njihovih dvorišta
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 15:00h

Vlasnici zemljišta uz morsku obalu dužni su da obezbijede “službenost prolaza”, odnosno dozvole svima da preko njihove imovine prolaze do mora, predviđa nacrt Zakona o morskom dobru koji je na javnoj raspravi do 15.decembra.

“Vlasnik ili drugi držalac priobalnog zemljišta dužan je da, radi obezbjeđenja opšte upotrebe morskog dobra dozvoli svakome prolaz preko zemljišta od javnog puta do morske obale, putem širine jedan metar, ako nema prilaza do morske obale (plaže, kupališta) ili se do nje može doći dužim zaobilaženjem", navodi se u nacrtu.

U nacrtu novog zakona piše da "aко vlasnik ili drugi držalac iz stava 1 ovog člana ne postigne sporazum o utvrđivanju prava službenosti i o visini odgovarajuće naknade sa Agencijom za upravljanje morskim dobrom, odluku o tome donosi sud".

"Vlasnik ili drugi držalac zemljišta iz stava 1 ovog člana dužan je da dozvoli pristup na nepokretnost službenom licu radi određivanja granica puta. Na druga pitanja u vezi službenosti iz stava 2 ovog člana primjenjivaće se odredbe zakona kojim se uređuje službenost nužnog prolaza", glasi član 28.nacrta novog Zakona o morskom dobru.

U njemu se propisuje i da vlasnici kamenih kuća starih po nekoliko vjekova u bokeljskim primorskim naseljima mogu očekivati da će im, ukoliko se budu bunili što im neznanci vršljaju po dvorištu, država pokrenuti i postupak eksproprijacije dijela njihovih dvorišta “radi obezbijedjenja službenosti prilaza morskom dobru”.

Galerija

Bonus video: