U KC-u predstavljena nova metoda liječenja oboljenja zglobova

Ugradnja ove proteze može da se obavi i kada nije zahvaćena kost, odnosno kada postoje oštećenja mekog tkiva
807 pregleda 0 komentar(a)
KC, snimak, operacija, Foto: Boris Pejović
KC, snimak, operacija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2011. 16:31h

Zahvaljujući zahvatu ugradnje totalne proteza ramenog zgloba, koja je po prvi put urađena u Kliničkom centru, crnogorskim pacijentima će od sada osim rutinskih operacija ugradnje totalne proteze kuka i koljena biti omogućena savremena metoda hirurškog liječenja oboljenja zglobova.

Četrdesetopetogodišnji pacijent kojem je u Kliničkom centru uspješno ugrađena totalna proteza ramenog zgloba oporavlja se, a operativni zahvat izveli ljekari Vladimir Vujović i Nikola Bulatović, uz stručnu podršku doktora Ivana Benčića iz Zagreba.

Pored uobičajenih operacija koje se rade na našoj klinici, totalne proteze kuka i koljena, uvođenjem nove tehnike operativne intervencije ugradnje.

“U takvim slučajevima prava inidicija je proteza koja je ugrađena kod pacijenta. Radi se o inverznoj bescemetnoj protezi. Pored uobičajenih operacija koje se rade na našoj klinici, totalne proteze kuka i koljena, uvođenjem nove tehnike operativne intervencije ugradnje, odnosno zamjene ramenog zgloba naša kuća ušla je u red ortopedskih ustanova sa širokim dijapazonom operativnih intervencija, odnosno zamjene oštećenih zglobova”, kazao je na konferenciji Aligrudić.

Doktor Vujović objasnio je da su indikacije za ugradnju totalne proteze ramenog zgloba brojne, počevši od onih u traumatologiji, koje su posledica samog preloma.

“Ugradnja ove proteze može da se obavi i kada nije zahvaćena kost, odnosno kada postoje oštećenja mekog tkiva, koja učestvuju u ramenom zglobu. Kada govorimo o samoj protezi ramenog zgloba, postoji više tipova. U ovom slučaju je rađena totalna inverzna proteza ramenog zgloba, jer je pored koštanog oštećenja, došlo i do okoštavanja, kao posledice traume koju je pacijent imao prije više godina, a koje je dovelo do ukočenja u ramenom zglobu i sa velikim ograničenjem pokretljivosti” pojasnio je Vujović.

Operacije su rijetke i u regionu

Doktor Bulatović istakao je da se takve vrste intervencija rade u malom broju bolnica u okruženju.

“Ove intervencije su indicirane za pacijente svih životnih doba, te se oni koji su zainteresovani za protezu mogu javiti ljekaru, kako bi ih evidentirali i odredili materijale za ugradnju proteze ramenog zgloba”, naveo je Bulatović.

On je dodao da ugradnja proteze sa liječenjem košta od 8.000 do 10.000 eura, što je za osiguranike obezbijeđeno o trošku Fonda zdravstveno osiguranje, te da se materijali za ugradnju proteze nabavljaju od renomiranog italijanskog proizvođača.

Prednosti ugradnje proteze su, prema riječima ljekara, su brojne počevši od skraćenja perioda i veće uspješnosti oporavka, te ranijeg povratka redovnim životnim aktivnostima.

Bonus video: