KOD: Vlada je najveći napadač na nezavisnost sudstva

“Činjenice i dokazi su nezaobilazni materijal za gradnju samostalnog i nezavisnog sudstva, na kojem Organaizacija KOD insistira”
70 pregleda 1 komentar(a)
KOD, Foto: KOD
KOD, Foto: KOD
Ažurirano: 04.05.2018. 15:02h

Organizacija KOD reagovala je povodom teksta “Medenica: Dajte dokaze, pa kritikujte” od 2. maja, kojeg „Vijesti” prenose integralno. Oni su naveli da su otvoreno pismo predali na pisarnici Vrhovnog suda 26. aprila.

„Činjenice i dokazi su temelj na kojem KOD gradi svoj javni angažman. Kad god se najodgovorniji subjekti u pravosuđu odluče da sa ostalim kompetentnim sagovornicima razmijene stručna mišljenja o najbitnijim i najosjetljivijim pitanjima podizanja kapaciteta pravosuđa radi obezbjeđenja najviših evropskih standarda u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda crnogorskih građana, Organizacija KOD je spremna da pruži svoj puni doprinos. Međutim, za početak to podrazumijeva da čelnici sudske i izvršne vlasti shvate da to nije njihovo ekskluzivno pravo i da se prestane sa fabrikovanjem zakonskih propisa mimo znanja i konsultovanja zainteresovane stručne javnosti, bez odgovarajuće javne rasprave i, po pravilu, na štetu građanina. Čelnici sudske i izvršne vlasti treba da shvate da se slabosti u funkcionisanju tih dviju vlasti ne popravljaju “dogovornim zakonodavstvom” kojim se slabi pozicija građanina i njegov pristup sudu, već sasvim drugačijim pristupom: podizanjem odgovornosti unutar svojih institucija, dosljednosti i kompetentnosti u primjeni evropskih standarda.

Dakle, činjenice i dokazi su nezaobilani materijal za gradnju samostalnog i nezavisnog sudstva na kojem Organaizacija KOD insistira i mi smo spremi da ih iznesemo principijelno i konkretno.

Zanimljivo je da, na pitanja “Vijesti”, iz Vrhovnog suda Crne Gore ima korigovanih stavova o “dobrodošloj konstruktivnoj kritici sudstva, utemeljenoj na dokazima”, čega nema u izjavama predsjednice Vrhovnog suda, što je segment kritičkog osvrta u otvorenom pismu Organizacije KOD. (citat: “Sudovi ne funkcionišu u vakumu, i javna diskusija o sudskim odlukama, kao i kritika ishoda sudskog postupka ne mogu biti zabranjeni. Činjenica da su sudske vlasti donijele pravosnažnu odluku ne predstavlja prepreku novinarima da obave istragu i da daju kritiku činjenica i date odluke. Dokazivanje istinitosti se ne završava pravosnažnošću presude i dopušteni su (argumentovani) informacije i stavovi različiti od onih u presudi.”)

Očekivali smo odgovor na konkretnu kritičku primjedbu, odnosno konstataciju Organizacije KOD, međutim nismo ga dobili (citat “Zabrinjava nas što kontinuirano zaobilazite pravu adresu za svoj apel za nemiješanje u rad sudstva na nedopušten način od strane izvršne vlasti, prepoznate kao jednog od najopasnijih napadača na samostalnost i nezavisnost sudstva. Podsjećamo Vas da na sajtu Vlade Crne Gore još stoje ocjene iz Vladinog javnog saopštenja od prošlog mjeseca: “U diskusiji o odlivu novca iz budžeta po osnovu tužbi zaposlenih u javnoj administraciji, Vlada je ukazala na zabrinjavajući odnos prema Državi i njenoj finansijskoj stabilnosti. Kao upečatljiv i posebno negativan primjer istaknuto da su pojedine sudije iz nekoliko sudova različitog nivoa, tužbom tražili dosuđivanje razlike zarade u iznosu zarade stručnih saradnika za vrijeme dok su bili pripravnici (…) pojedine sudije su tužile, a njihove kolege im dosudile značajna sredstva na teret državnog budžeta.”)

Organizacija KOD se zalaže za maksimalno angažovanje najodgovornijih u sudstvu (i pravosuđu), u prvom redu, a onda i svih društvenih činilaca na očuvanju integriteta sudija i autoriteta sudstva – objektivnim, kritičkim pristupom u jačanju kapaciteta samostalnog pravosuđa i nezavisnog sudstva, bez jednostranog, nekritičkog i “odbranaškog” pristupa koji se redovno manifestuje sa najviših adresa pravosuđa i sudstva posebno.

To je razlog našeg javnog pisma. Na tome inistiramo držeči da je to u javnom interesu”, navedeno je u reagovanju organizacije KOD.

Bonus video: