Šarenilo boja, ukusa i mirisa sa svih meridijana: Božićni bazar u Delti

Sav prihod od prodaje i božićne lutrije bazara namijenjen je podgoričkom Zavodu za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 19:37h

Tradicionalni Božićni bazar, u organizaciji Međunarodnog kluba žena, okupio je u Delta sitiju stotine građana, brojne ambasadore, predstavnike diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Sav prihod od prodaje proizvoda sa štandova država koje imaju diplomatska predstavništva u Crnoj Gori, te božićne lutrije bazara pod sloganom “Humanost spaja svjetove” ove godine namijenjen je podgoričkom Zavodu za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece.

Posjetioce je u Delti je dočekalo šarenilo boja, ukusa i mirisa sa svih meridijana. Na štandu Republike Kine, koji je savršeno funkcionisao pod budnim okom supruge ambasadora, Vang Janmei, posjetioci bazara bili su u prilici da, između ostalog, probaju tradicionalna kineska jela, ali i da posmatraju na koji način ih je spremao lični kuvar ambasadora.

"Izložili smo proizvode po kojima je Kina i vama poznata, poput svile, vaza, tigrove masti i sličnih preparata za liječenje, a mislim da će građanima biti najinteresantnije da probaju kineske specijalitete", kazala je Janmei.

Kineske tajne

Posebno interesovanje posjetilaca na kineskom štandu izazvale su figurice koje simbolizuju znakove kineskog horoskopa.

Poklonici pravog zelenog čaja sa aromom jasmina mogli su se snabdjeti na kineskom štandu, a da bi užitak bio potpun, tu je bio i njihov čuveni porcelan za čajni ritual. Osim čaja, još jedan napitak mamio je posjetice - najpoznatija kineska rakija “konfučije”.

Na britanskom štandu bilo je posebno veselo, svi su bili dobrodošli i lijepo dočekani, ponuđeni prvo čašom fantastičnog kuvanog vina.

"Ovo je britanski specijalitet, s tim što je vino crnogorsko, začini vjerovatno indijski, orijentalni, pomorandža sa Bliskog istoka, šećer i med od ko zna gdje, znači, naš specijalitet", našalio se ljubazni domaćin britanskog štanda obučen u kostim Djeda Mraza.

Osim “originalnog” kuvanog vina, goste je dočekalo mnogo vrsta kolačića, domaći džem od pomorandže, božićni puding, ali i predmeti od keramike i novogodišnje čestitke, koje su u okviru inkluzivnih radionica napravile osobe sa invaliditetom.

"Oko dvadesetak britanskih državljana podržalo je ideju i obezbijedilo proizvode koji se nalaze danas na štandu, među kojima su vino, kolači, knjige, britanski suveniri", kazao je Ivan Vukčević iz britanske ambasade.

"Votku možete probati, ali nažalost, nema je za prodaju", srdačno je objašnjavala jedna od domaćica štanda Ruske Federacije mnogobrojnim gostima koji su se jedva probijali da priđu stolovima i probaju obilje i mrsne i posne hrane, slatkiša i votke “putinke”.

Za one kojima treba pomoć

Tu su bile i neizostavne drvene lutke matrjoške, kutijice za nakit sa motivima najpoznatijih ruskih bajki, magneti, knjige diskovi sa nacionalnom muzikom. Detalje o svemu na štandu, ruska ekipa brojnija i raspoloženija nego ikad do sada ljubazno je objašnjavala gostima i nudila ih nacionalnim proizvodima.

Najbolje dekorisan sto Velike Britanije, za najoriginalnije proizvode nagrađena je Rusija

"Tokom božićnih praznika običaj je da poklanjamo najbližima, ali posebno lijepo je što smo danas u prilici da kupovinom proizvoda pomognem i poklonimo onima kojima je pomoć zaista neophodna", kazao je ambasador Barbanti.

Ambasadori čitali djeci

Ujedinjeni Arapski Emirati gostima bazara ponudili su obilje urmi, što za prodaju, što za degustaciju.

U Delti su svoj štand imali i predstavnici amabasada Ukrajine, Srbije, BiH, Češke, Slovačke, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Bugarske ...

U Dječjem kutku bazara, ambasadori SAD, Velike Britanije, Kine i Bosne i Hercegovine, sa Deda Mrazom, čitali su djeci božićne priče.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović istakao je na otvaranju bazara da takve humanitarne akcije daju značajan doprinos onome što radi Vlada Crne Gore kako bi pomogla djeci iz Zavoda kroz niz strateških dokumenata, kojima im se omogućavaju prava i slobode ista kao što su i za svu ostalu djecu.

"Opremanje dva kabineta za fizioterapiju i sale za fizičko vaspitanje veliki je doprinos za našu ustanovu. Ovaj događaj svjedoči da samo zajedničkim naporima našoj djeci možemo obezbijediti ljepšu budućnost", kazao je direktor Zavoda Zoran Bošković.

Zahvalivši se brojnim volonterima i ljudima dobre volje koji su podržali njihovu namjeru, predsjednica Međunarodnog kluba žena Crne Gore Julijana Nedelkovska apelovala je na građane da pokažu svoju humanost i kupovinom proizvoda ili učešćem u božićnoj lutriji pomognu jednu takvu velikodušnu ideju.

Na kraju su proglašeni najbolji štandovi, pa je priznanje za najbolje dekorisan sto dobila Velika Britanija, za najoriginalnije proizvode nagrađena je Rusija, a Italijani su imali najšarmantnije osoblje.

Galerija

Bonus video: