Traže da EU osnuje tijelo za praćenje medijskih sloboda

Ovakvo radno tijelo bi kontinuirano pratilo stanje medijskih sloboda u zemljama Zapadnog Balkana
0 komentar(a)
protest novinara, Mila Radulović, Foto: Boris Pejović
protest novinara, Mila Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2018. 14:54h

Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope uputila je juče, na Svjetski dan slobode medija, otvoreno pismo predsjednicima Evropskog savjeta Donaldu Tusku, Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i Evropske komisije Žan-Klod Junkeru, kojim se traži osnivanje posebnog, ekspertskog ad-hoc radnog tijela Evropske unije koje bi kontinuirano pratilo stanje medijskih sloboda u zemljama Zapadnog Balkana.

Ovakvo radno tijelo, navode u saopštenju, pratilo bi ključne segmente u oblasti slobode medija - rasvjetljavanje slučajeva napada i prijetnji na novinare i medije, razne vrste političkih i administrativnih pritisaka na medije, kao i državnu pomoć i otvoreno i prikriveno finansiranje određenih privatnih medija iz javnih fondova koje ugrožava medijsko tržište i kreira nepovoljne uslove za rad nezavisnih i profesionalnih medija.

Crnogorski novinari, kako, pak, tvrde iz medijskih i nevladinih organizacija, dočekuju još jedan praznik bez mnogo razloga za slavlje.

“U Crnoj Gori nema slobode medija bez slobode onih koji rade u njima”, piše u saopštenju Sindikata medija.

Iz te organizacije pozvali su medije da u pet do 12 u akciji Pet minuta gromoglasne tišine, jasno iskažu svoju sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštite prava koja im pripadaju.

Društvo profesionalnih novinara i Udruženje novinara Crne Gore u zajedničkom saopštenju navode da je novinarske slobode u radu sve manje.

Iz NVO Media Centar ocijenili su da je neophodno da vlast konačno pokaže kako želi da se iskreno i bez ikakvih rezervi uhvati u koštac sa neriješenim slučajevima napada na novinare i imovinu medija.

Iz Građanske alijanse tvrde da je proslava Dana slobode medija u sjenci pritisaka i napora vladajuće elite da ponovo uređuje medijski sadržaj na Javnom servisu, ali i utiče na rad Savjeta Agencije za elektronske medije.

Bonus video: