U Pljevljima otvoren kabinet za praktični rad kuvara i konobara

Novi kabineti će omogućiti studentima da znanja i vještine iz kuvarstva i usluživanja stiču u realnom okruženju
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.12.2011. 20:20h

Predsjednik Opštine Pljevlja Miloje Pupović i zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Daglas Džons otvorili su kabinet za izvođenje praktične obuke za kuvarstvo i restoraterstvo u Akademskom centru u Pljevljima.

Novi kabineti će omogućiti studentima da znanja i vještine iz kuvarstva i usluživanja stiču u realnom okruženju koje je slično profesinalnim restoranima.

Kako se čulo na otvaranju putem osposobljavanja kadrova za obavljanje poslova iz sektora turizma i ugostiteljstva, ovaj centar je značajno doprinio poboljšanju zapošljivosti mladih iz Pljevalja i drugih opština sa sjevera Crne Gore. Na otvaranju je saopšteno da se Crna Gora suočava s nedostatkom kvalifikovane radne snage iz oblasti turizma i ugostiteljstva, posebno za zanimanja konobara i kuvara, a sjeverni region ima izraženo visoku stopu nezaposlenosti mladih.

Saradnja sa Hotelsko-edukativnim centrom iz Miločera

U cilju rješavanja ovih problema, Opština Pljevlja je 2007. osnovala Akademski centar u saradnji sa Hotelsko-edukativnim centrom iz Miločera.

Do sada je 108 kandidata prošlo kroz neki od programa koje nudi ova Akademija. Tokom 2009. godine je Opština Pljevlja uz pomoć USAID-a obavila rekonstrukciju objekta namijenjenog za praktičnu obuku studenata, a od USAID Projekta ekonomskog razvoja Opština je tražila pomoć za opremanje kabineta za kuvarstvo i restoraterstvo.

USAID je preko projekta ekonomskog razvoja obezbijedio kuhinjsku opremu i barski inventar vrijedan 19.720 eura

USAID je preko projekta ekonomskog razvoja obezbijedio kuhinjsku opremu i barski inventar vrijedan 19.720 eura, a Opština je investirala dodatnih 27.970 eura u opremanje kabineta.

Centar iz Miločera je opremio restoranski dio i obezbijedio sistem za ventilaciju u kuhinji. HEC je pomogao pri izradi tehničke dokumentacije. Projekat sprovodi CHF International u saradnji sa RTI International i Regionalnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije i FORS Montenegro.

Bonus video: