Profesor ste a nemate posao - mjesta ima u Pljevljima

U mnogim školama angažovani su penzionisani profesori koji rade po ugovoru o djelu
240 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2011. 20:02h

Godinama u Pljevljima nedostaju profesori matematike, pa nastava u mnogim gradskim i seoskim školama nije stručno zastupljena. Direktori pljevaljskih škola kažu da će tek u narednom periodu doći do većih problema, s obzirom na to da će mnogi nastavnici i profesori matematike, otići u penziju.

Škole redovno raspisuju konkurse na koje se niko ne javlja, pa su direktori škola primorani da zapošljavaju ljude sa srodnim fakultetima. Tako nerijetko djeci u školama matematiku predaju profesori informatike i fizike, inženjeri mašinstva, tehnike i informatike.

Problem je posebno izražen na seoskom području

U Osnovnoj školi "Ristan Pavlović", nedavno su angažovali penzionisanu profesoricu matematike iz Novog Sada, koja se jedina prijavila na konkurs koji je nedavno raspisala ta obrazovna ustanova.

Problem je posebno izražen na seoskom području.

U OŠ "Salko Aljković" traže pet profesora

Direktor OŠ "Salko Aljković" Faik Muhović kaže da trenutno toj obrazovnoj ustanovi nedostaje jedan profesor matematike.

"Škola ima potrebu za pet profesora, a trenutno rade četiri od kojih su tri sa dosta godina radnog staža. U naredne dvije do tri godine dvoje nastavnika će poći u penziju", rekao je Muhović.

Avdović kaže da država i Opština treba da nađu način da stimulišu omladinu da studiraju deficitarna zanimanja, jer je trenutno nepovoljna kadrovska situacija u prosvjeti

"Trenutno nekako i prolazimo, ali za nekoliko godina skoro da i nećemo moći da stručno zastupimo nastavu matematike", rekao je Muhović.

On je dodao i da je osim matematike i nastava muzike nestručno zastupljena.

Raspisuju oglas, a niko se ne javlja

Direktor Srednje stručne škole Mervan Avdović kaže da ta škola ima četiri profesora, a da jednu profesoricu koja je na bolovanju mijenja apsolvent. On kaže da u toj obrazovnoj ustanovi ima prostora za zaposlenje još jednog profesora matematike, ali da se na konkurs niko nije javio.

Avdović kaže da država i Opština treba da nađu način da stimulišu omladinu da studiraju deficitarna zanimanja, jer je trenutno, smatra on, nepovoljna kadrovska situacija u prosvjeti.

Muhović kao jedno od rješenja predlaže da se već u srednjoj školi razgovara sa talentovanim učenicima za matematiku, koji bi željeli da nastave studije iz tog predmeta

"Mi redovno raspisujemo konkurse na koje se niko ne javlja, pa smo primorani da se snalazimo kako bi nastava iz tog predmeta bila zastupljena", rekao je Vakirević.

Prema njegovim riječima, godinama ta škola ne može da nađe profesora muzičke kulture, pa je nastava iz tog predmeta nestručno zastupljena.

Mladi matematičari neće u prosvjetu

Muhović je kazao da se mladi koji su završili matematiku rijetko odlučuju da rade u školi, već uglavnom se zapošljavaju u bankama i telekomunikacionim centrima u mjestima u kojima su završili studije.

"U zadnje tri do četiri godine završilo je koliko ja znam matematiku petoro-šestoro djece iz Pljevalja, a nijedno se nije zaposlilo u prosvjeti. Uglavnom se zapošljavaju u većim centrima", naveo je Muhović.

On je kazao da država i Opština treba da povedu računa o rješavanju ovog problema, jer će doći u situaciju da se fundamentalni predmet u školama nestručno predaje, zbog nedostatka kadra.

Muhović kao jedno od rješenja predlaže da se već u srednjoj školi razgovara sa talentovanim učenicima za matematiku, koji bi željeli da nastave studije iz tog predmeta, a za uzvrat da im se ponudi stipendija i drugi benefiti.

Bonus video: