I RAE populaciju uključiti u stvaranje informacionog društva

Obuku, koja traje deset dana, realizovaće sertifikovani predavači iz Ministarstva prosvjete i sporta
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 16:15h

U Nikšiću je počela informatička obuka za 15 Roma po ECDL standardima koju je organizovalo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije u saradnji sa nevladinim organizacijama koje okupljaju pripadnike RAE populacije.

Obuku, koja traje deset dana, realizovaće sertifikovani predavači iz Ministarstva prosvjete i sporta, a polaznici će nakon polaganja ispita dobiti i odgovarajuće sertifikate.

“Ovo je još jedan od projekata kojima ovo ministarstvo želi približiti informaciono-komunikacione tehnologije svim građanima Crne Gore, tj. objasniti im prednosti korišćenja modernih tehnologija u kontekstu savremene civilizacije“, kazao je pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Radule Novović.

U dijelu promocije informacionog društva pomenute ministarstvo je, prema riječima Novovića, koncipiralo rad po ciljnim grupama kako bi svi građani dobili što kvalitetniju obuku.

Raste informatička pismenost

Tako su u prethodnom periodu realizovani projekti namijenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, NVO, osobama sa invaliditetom.

„Svjedoci smo da informatička pismenost u Crnoj Gori raste iz dana u dan. Do polovine decembra Monstat će u saradnji sa našim ministarstvom publikovati zvanične podatke o broju korisnika informaciono-komunikacionih tehnologija u Crnoj Gori“, kazao je Novović.

Popis je pokazao da 50 odsto domaćinstava posjeduje računar. Međutim, ono što se pored povećanja informatičke pismenosti mora uraditi je i svrha korišćenja računara.

„Ako uzmemo da su najveći korisnici računara studenti i srednjoškolci onda dolazimo do toga da se računari više koriste za zabavu nego za edukaciju. Zato će primarna uloga svih nas u narednom periodu biti da se promijeni i svrha korišćenja računara. I ova obuka je u tom pravcu – da dio populacije koji iz određenih razloga nije bio u prilici da se na kvalitetan način informatički edukuje to sada uradi kako bi i RAE populacija bila uključena u proces stvaranja informacionog društva“, istakao je pomoćnik ministra.

Od značaja za integraciju RAE populacije

Mirsad Muratović, predsjednik NVO „Romska nada“, kazao je da je u Nikšiću svega 50 odsto NVO koje se bave RAE populacijom informatički pismeno i zahvalio se resornom ministarstvu što su im omogućili da se ta situacija promijeni, kao i NVO „Alfa centar“ koja im je takođe u tome pomogla.

„Ovaj projekat je od velikog značaja za RAE populaciju koja pokušava da se integrišu u crnogorsko društvo, da budu jednako ravnopravni i da dođu do informacija koje su jednako potrebne da bi se mogli edukovati. Crna Gora ovim projektom pokazuje da je jednako ravnopravna za cjelokupno društvo i sve manjinske narode“, kazao je Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Galerija

Bonus video: