Poljoprivrednici još nijesu dobili novac za naknadu štete od grada

Iz Gradske opštine Golubovci „Vijestima” je rečeno da novac još nije uplaćen, a ne znaju ni kada će to biti učinjeno
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 17:27h

Poljoprivredni proizvođači iz gradskih opština Golubovci i Tuzi još uvijek nijesu dobili novac, koji im je obećan nakon što im je početkom juna grad uništio usjeve.

Iako je državna Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda 29. septembra odobrila sredstva od 217.000 eura za poljoprivrednike iz Podgorice, Zete i Malesije, koja je trebalo do kraja novembra da budu preusmjerena na račune opština i opštinskih komisija, proizvođače niti ko obavještava, niti im daje novac.

Iz Gradske opštine Golubovci „Vijestima” je rečeno da novac još nije uplaćen, a ne znaju ni kada će to biti učinjeno.

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Zef Dedvukaj kazao je „Vijestima” da naknadu za pretrpljenu štetu još uvijek nije dobio, niti ima saznanja kada će to biti učinjeno.

"Grad mi je uništio 120 tona lubenice i hektar vinograda sa 5.000 čokota loze. Kolika mi je bila šteta najbolje pokazuje to što sam prošle godine ubrao preko 18 tona lubenice, a ove godine nešto preko osam tona", kazao je Dedvukaj.

Nakon grada šteta je procijenjena na 2.159.643 eura, a odlukom od 29. septembra sredstva su znatno umanjena, te je za poljoprivrednike iz Golubovaca određeno 179.000 eura, Tuzi 28.000 i 10.000 eura za Glavni grad.

Grad je najviše pogodio zetska sela Golubovci, Balabani, Mataguži, a djelimično je zahvatio i Mahalu, Mojanoviće, Goričane, Šušunju, Gošiće, Ljajkoviće, Mitroviće i Srpsku.

Najviše su uništeni zasadi lubenice i vinove loze, a u značajnoj mjeri i paprike, paradajza i krastavaca.

To nije jedina nevolja koja je zadesila zetske poljoprivrednike, jer su krajem prethodne i početkom ove godine poplave pričinile velike štete na poljoprivrednim imanjima u Donjoj Zeti i dijelu Malesije.

Galerija

Bonus video: