Blokada rada Sudskog savjeta ugrozila bi reforme

„U tom smislu, izrazio je očekivanje da će, uz podršku VK, i aktuelno pitanje izbora članova Sudskog savjeta, koje je problematizovano odlukom opozicije da ne učestvuje u radu Skupštine, biti prevaziđeno u skladu sa najboljom uporednom praksom“, kaže se u saopštenju
75 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.05.2018. 10:20h

Blokada izbora članova Sudskog savjeta u parlamentu imala bi brojne negativne efekte na ključne reforme u oblasti vladavine prava, kao temelja ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije (VK).

Kako je saopšteno iz Vlade, Pažin je izrazio zahvalnost predstavnicima VK na dugogodišnjoj saradnji i kontinuiranom doprinosu izgradnji crnogorskog zakonodavnog okvira po najvišim evropskim standardima.

„U tom smislu, izrazio je očekivanje da će, uz podršku VK, i aktuelno pitanje izbora članova Sudskog savjeta, koje je problematizovano odlukom opozicije da ne učestvuje u radu Skupštine, biti prevaziđeno u skladu sa najboljom uporednom praksom“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je šef delegacije VK, Filip Dmitrov, zahvalio Pažinu na dugogodišnjoj produktivnoj saradnji koju Crna Gora ostvaruje sa tim eksperskim tijelom Savjeta Evrope.

„Izrazio je nadu da će svi društveni akteri u Crnoj Gori prepoznati značaj nesmetanog funkcionisanja sudske vlasti i da će, u skladu sa tim, pokazati potrebnu odgovornost i konstruktivnost prilikom imenovanja članova Sudskog savjeta, kao tijela koje obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija“, dodaje se u saopštenju.

Delegacija VK boravi u Crnoj Gori na poziv Pažina, u cilju razmatranja načina za prevazilaženja problema moguće blokade u radu Sudskog savjeta, usljed najava opozicije da neće učestovati u radu Skupštine prilikom izbora članova Savjeta iz reda uglednih pravnika.

Bonus video: