Država od prodaje oružja zaradila 20 miliona

Tender je oglašen 16. maja ove godine, a bile su ponuđene 74 stavke raznog naoružanja i sredstava naoružanja i vojne opreme
0 komentar(a)
brezovik, Foto: Arhiva "Vijesti"
brezovik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.12.2011. 11:07h

Crnogorsko Ministarstvo odbrane od 2006. godine do danas prodalo je više 3,7 hiljada tona municije i oko 45 hiljada komada raznog naoružanja za više od 20 miliona dolara.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Informaciju o prodaji viška naoružanja i vojne opreme, za period od 20. maja do 6. novembra ove godine. U skladu sa Programom rada Vlade za 2011. godinu, Ministarstvo odbrane je obavezno da polugodišnje informiše Vladu o prodaji viška naoružanja i vojne opreme.

Prema tom dokumentu, u periodu za koji izvještava Ministarstvo odbrane, sproveden je jedan postupak povjerljive prodaje, putem stalnog povjerljivog tendera.Tender je oglašen 16. maja ove godine, a bile su ponuđene 74 stavke raznog naoružanja i sredstava naoružanja i vojne opreme.

U informaciji koju je usvojila Vlada ne navodi se o kojem naoružanju je konkretno riječ.

Prihvaćene su tri ponude ukupne vrijednosti oko 275 hiljada eura. Ponudu je dostavilo državno preduzeće MDI ("Montenegro Defence Industry") iz Podgorice za sedam sredstava u vrijednosti od 133.000 eura. Ponuđač je i "Cofis-Montenegro" za 67 sredstava u vrijednosti od skoro 104 hiljade eura, kao i "Nikolas" iz Herceg Novog 2 sredstva - vrijednosti 38.000,00 eura, odnosno u ukupnoj vrijednosti.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: