Privatni pogrebnici tvrde da im niske cijene Komunalnog ugrožavaju rad

Iz Komunalnog preduzeća da je na građanima da biraju čije usluge će da koriste – njihove ili privatnika
345 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 20:58h

Vlasnici privatnih pogrebnih preduzeća u Nikšiću požalili su se na, kako tvrde, nelojalnu konkurenciju od Javnog preduzeća Komunalno. Zbog novih cijena usluga u tom preduzeću dovedeni su, smatraju, u neravnopravan položaj i poslovanje im je ugroženo.

Iz Komunalnog preduzeća pak poručuju da imaju pravo da u „svojoj kući“ formiraju cijene kako žele, a na građanima je da biraju čije usluge će da koriste – njihove ili privatnika.

„Do 1. septembra ove godine rodbina pokojnika je plaćala 10,70 eura ukoliko mora privatno pogrebno preduzeće da automobilom uđe u krug kapele. Ta cijena je bila ista bez obzira koliko puta morali ući u krug kapele za istog pokojnika. Sada se svaki ulazak u krug kapele, bez obzira da li se radi o istom pokojniku, naplaćuje po 10,70 eura“, kazao je vlasnik pogrebnog preduzeća „Narcis“ Željko Miletić.

Vlasnik preduzeća „Suza“ Luka Goranović je ispričao slučaj da su nedavno za jednog pokojnika morali da plate četiri puta po 10,70 eura.

„Pokojnika smo dovezli iz Podgorice i kako u gradskoj kapeli nije bilo mjesta odvezli smo ga u kapelu pod Trebjesom. To je bio prvi ulazak. Kako se sjutradan oslobodilo mjesto morali smo ponovo da platimo 10,70 eura da ga izvezemo iz te kapele i isto toliko da ga uvezemo u drugu kapelu. Četvrti put smo platili kada smo ušli za njega da ga vozimo na sahranu“, objašnjava Goranović.

Luka Goranović

Komunalno će prevesti pokojnika do kapele

Direktor Komunalnog preduzeća Miodrag Muratović kazao je da ulazak u groblje i kapelu naplaćuju izvođačima radova i drugim pogrebnim preduzećima, te da imaju pravo da određuju cijene u „svojoj kući“.

On je takođe kazao da privatna preduzeća, ukoliko im se cijena i način naplate ulaska ne dopada, ne moraju ulaziti automobilima u krug kapele, a da će radnici Komunalnog preduzeća pogrebnim kolicima prevesti pokojnika od automobila do kapele.

Goranović smatra da kapele ipak nijesu „kuće“ Komunalnog, već da pripadaju svima, jer su napravljene od novca svih poreskih obveznika.

Goranović smatra da kapele ipak nijesu „kuće“ Komunalnog, već da pripadaju svima, jer su napravljene od novca svih poreskih obveznika, pa bi i uslovi njihovog korišćenja trebalo da budu, smatra on, isti i za opštinsko i za privatno preduzeće.

Muratović se ne slaže sa takvom konstatacijom, jer je kapela vlasništvo Opštine, a oni javno preduzeće, pa smatra da su različite cijene donesene na potpuno zakonit način i u interesu građana i radnika Komunalnog preduzeća.

Miodrag Muratović

On je na mjesto direktora JKP-a došao 4. jula ove godine i riješio, kako je kazao, da firma ponovo pruža pogrebne usluge koje zbog, neopremljenosti i finansijske situacije, posljednjih 10 do 15 godina nije pružala.

„Cilj mi je da ova firma uspješno radi, da 14 ljudi koje zapošljava zaradi svoju platu koju nijesu zarađivali posljednjih deset godina. Ubuduće će je zarađivati, jer smo preduzeće dobro opremili, a za 40 dana biće potpuno opremljeno“, kazao je Muratović.

Ta opremljenost podrazumijevala je i nabavku frižidera koju do sada Komunalno preduzeće nije imalo. I korišćenje tog frižidera je razlog za ljutnju privatnih preduzeća.

Goranović je dodao da osobe koje sanduk kupe kod Komunalnog cijena frižidera za korišćenje preko 24 časa je 75 eura, dok je ta cijena za lica koja su pogrebnu opremu kupila kod privatnih firmi 150 eura.

Goranović je dodao da osobe koje sanduk kupe kod Komunalnog cijena frižidera za korišćenje preko 24 časa je 75 eura, dok je ta cijena za lica koja su pogrebnu opremu kupila kod privatnih firmi 150 eura.

„Ovo je namjera da se privatnici zatvore. Oni nas na ovaj način gase i ne daju nam da radimo. Bez obzira što kažu da su gazde u svojoj kući smatram da to nije njihova kuća, već da je kapela svih građana Nikšića“, kazao je Goranović.

Muratović smatra da je glavna „boljka“ privatnicima to što su konačno dobili jakog konkurenta i da ne zna zbog čega se bune kada njih ne interesuje, kako tvrdi, to što privatnici „drže groblja i kapele u prigradskim naseljima, a na to nemaju pravo“, kao ni cijene njihovih usluga.

U Podgorici su cijene za zakup kapele i korišćenje frižidera iste bez obzira da li rodbina pokojnika koristi usluge Komunalnog ili privatnog preduzeća, ali zato lice koje koristi usluge privatnog preuzeća plaća naknadu od 50 eura zbog toga što se odlučilo za privatnika, a ne za Komunalno.

Žalbe i Komisiji za zaštitu konkurencije

Željko Miletić se žalio Komisiji za zaštitu konkurencije, jer smatra da su cijenama koje nudi Komunalno preduzeće ugrožena prava građana da slobodno biraju, kao i prava privatnika na jednake uslove.

„Obratili smo se nadležnim institucijama i inspekcijama i postupak je u proceduri. Tražimo odgovor da li je taj postupak zakonit i da li nam je ugroženo pravo za ravnopravnim plasmanom na tržištu. Na ovaj način su ugrožena i prava građana da slobodno biraju pogrebne usluge po istim cijenama i uslovima“, kazao je Miletić.

Muratović smatra da je Zakon o zaštiti konkurencije na njihovoj strani, jer u njemu stoji da se „on ne primjenjuje na učesnike na tržištu koji obavljaju djelatnost od javnog interesa, kao i na lica koja na osnovu akta nadležnog organa ostvaruju prihode iz javnih prihoda ako bi njegova primjena spriječila obavljanje povjerene djelatnosti“.

Galerija

Bonus video: