Bez značajnih klimatskih promjena: Ljeto se produžava, padavine smanjuju

Ti fenomeni se, kako je pojašnjeno, manifestuju u izrazito različitoj raspodjeli padavina od uobičajenih, kao i u njihovm smanjivanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 14:54h

U Crnoj Gori nema značajnih klimatskih promjena, iako se poslednjih godina ljeto produžava u jesen, a sniježne padavine na sjeveru su manje, rekao je direktor Hidrometeorološkog zavoda, Luka Mitrović.

U Crnogorskoj akademiji nauka (CANU) je održan okrugli sto na temu Klimatske promjene u Crnoj Gori, na kojem je Mitrović kazao da one nijesu drastične u mjeri u kojoj im se pridaje važnost.

"Promjene su u skladu sa očekivanjima. Ima godina kada se bilježe odstupanja i analiziraju se za period od 30 godina. Prošla je bila najkišovitija, dok je ova najsuvlja", naveo je on.

Na osnovu toga, smatra Mitrović, može se zaključiti da su to tendencije koje ukazuju na klimatske promjene.

"Nema drastičnih klimatskih promjena. Imamo sušne i kišne periode. Ljeto se produžava u jesen, a bilježe se manje padavine snijega", ocijenio je on.

Mitrović je rekao da je smanjenje sniježnog pokrivača evidentno.

"U zimskom periodu imamo povećanje temperature i znači da taj snijeg koji se izluči ne može puno trajati. To je evidentirano i nije dobro za turističku privredu i centre koji tamo postoje", zaključio je Mitrović.

Voda pokriva potrebe

Profesor Građevinskog fakulteta Goran Sekulić je, govoreći na temu Klima i vode, kazao da ekstremne vremenske pojave dovode do smanjenja zaliha vode za piće i nejednake raspodjele.

On smatra da vode ima dovoljno, samo je neravnomjerno raspoređena.

"Smatra se da promjene u rotaciji Zemlje izazivaju klimatske promjene. Procjenjuje se da će uticajem čovjeka u jugoistočnoj Evropi prosječna temperatura porasti za tri ili četiri stepena, a nivo vode će opasti oko 22 odsto u toplom periodu godine do kraja vijeka", kazao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, vode bi u prosjeku bilo dovoljno da pokrije potrebe, "ali ona kao da teži da se pojavi u pogrešno vrijeme u pogrešnom mjestu".

Sekulić je dodao da je Crna Gora je bogata vodom, jer je ima 95,3 odsto na svojoj teritoriji.

More nam lagano tone

Profesor Mihailo Burić smatra da promjene koje će nastati na Jadranskom moru biti vezane sa onim Svjetskog mora.

“Moramo se upravljati prema prognozama tog tipa. Za sada možemo zaključiti da naše Jadransko more lagano tone i da živimo u vremenu transgresije”, naveo je Burić.

Iz CANU su upozorili javnost na intenzitet klimatskih promjena i vremenske promjene koje se u posljednje vrijeme ispoljavaju na teritoriji Crne Gore.

Ti fenomeni se, kako je pojašnjeno, manifestuju u izrazito različitoj raspodjeli padavina od uobičajenih, kao i u njihovm smanjivanju.

Oni su pozvali javnost Crne Gore, a naročito one koji odlučuju da shvate da je naš najveći i najvažniji zadatak da se stalnim mjerama borimo protiv posledica koje mogu donijeti klimatske promjene.

To se, kako ocjenjuju, odnosi na očuvanje šumskog resursa, a neophodno je i svesti eksploataciju šuma na minimum i zaustaviti nekontrolisano preusmjeravanje namjene i prirode zemljišta.

Sve to, kako smatraju, treba preduzeti organizovano i urgentno, ukoliko već u mnogo čemu, kako navode, nijesmo zakasnili.

Bonus video: