Cetinjski parlament otvorio vrata za učenike i studente

Samo u dva dana, u skupštinskim klupama, sjedjeli su studenti Fakulteta za državne i evropske studije, a zatim učenici Osnovne škole "Njegoš"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 12:44h

Cetinjski parlament proteklih dana, umjesto odbornika i poslanika, na kratko su koristili studenti i učenici.

Samo u dva dana, u skupštinskim klupama, sjedjeli su studenti Fakulteta za državne i evropske studije, koji su simulirali skupštinsko zasijedanje donošenja odluke o načinu pristupanja Crne Gore NATO, a zatim učenici Osnovne škole "Njegoš", koji su bili u prilici da se upoznaju sa organizacijom i načinom rada lokalne uprave.

Posjeta studenata parlamentu, ustavri je dio projekta koji organizuje Koordinacioni tim za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore, pod nazivom "Pristajem na to".

Učesnici, su ustvari bili mladi političkih partija, koji su prvi put imali priliku da u otvorenoj diskusiji razmijene mišljenje na temu ulaska Crne Gore u NATO.

81 predstavnik mladih političkih partija, kao što to čine njihove starije kolege, debatovali su u formi plenarnog zasijedanja Skupštine Crne Gore, a nakon sprovedene diskusije, donijeli odluku o načinu ulaska Crne Gore u NATO.

U cilju njihove kvalitetne pripreme za diskusiju, obuku su im održali, Dragan Pejanović, šef Vladinog Koordinacionog, pukovnik dr Mehmedin Tahirović, predstavnik Ministarstva odbrane, Zoran Begović, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, Daliborka Pejović, direktorka Agencija za zaštitu životne sredine i Jakša Backović, predstavnik Uprave policije.

Polaznici su kroz diskusiju i postavljena pitanja imali priliku da podignu stepen informisanosti i znanja o evroatlantskim integracijama i međusobno razmijene mišljenja o ovom spoljno-političkom prioritetu Crne Gore.

Za razliku od mladih političara, učenici četvrtog i petog razreda OŠ "Njegoš", svoju posjetu lokalnom i republičkom paralamentu, iskorisili su da se više upoznaju sa nadležnostima gradonačelnika, starješina organa, Skupštine i njenih radnih tijela, te o djelokrugu poslova koje obavlja lokalna uprava.

Učenici najstarije škole u Crnoj Gori upoznati su i sa aktivnostima na izradi Lokalnog akcionog plana za djecu i Lokalnog akcionog plana za mlade.

Galerija

Bonus video: