Dvije godine od smrti plavokosog dječaka: Ogi živi u knjizi, Centru, Fondaciji...

Plavokosi mališan nastavio je da živi kroz knjigu “Bosonogi princ” čiji je autor njegov otac Branko, ali i sve ono što Ogijeva majka Valentina radi da bi pomogla drugoj djeci sa autizmom i njihovim roditeljima
224 pregleda 3 komentar(a)
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ognjen Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.05.2018. 08:04h

Prije tačno dvije godine, u noći između 3. i 4. maja, jedanaestogodišnji Ognjen Rakočević bosonog se iskrao iz svoje kuće i otrčao u zagrljaj hladnoj Morači.

Majka plavokosog, plavookog, autističnog dječaka, Valentina, u zoru je prijavila njegov nestanak.

Od tog trena za Ogijem danonoćno su tragali roditelji, rođaci, komšije, policija, vojska, vatrogasci, spasioci, lovci, lovočuvari, ronioci, više stotina građana iz svih crnogorskih gradova...

Ogijev trk ka rijeci koju je volio, tih dana ujedinio je Crnu Goru. Svi su ga tražili i molili se da se bosonogi dječak negdje sakrio. Nade su ugašene dvanaestog dana kada je njegovo tijelo pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero.

U mjestu Manastirski vrbiš lovočuvar Nikola Ulićević uočio je da po vodi pluta tijelo, dječje.

Plavokosi mališan nastavio je da živi kroz knjigu “Bosonogi princ” čiji je autor njegov otac Branko, ali i sve ono što Ogijeva majka Valentina radi da bi pomogla drugoj djeci sa autizmom i njihovim roditeljima.

Danas, dvije godine kasnije, Ogijevo ime nosi specijalizovani Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju otvoren 30. marta 2018. godine.

Upravo u toj ustanovi roditelji druge autistične djece moći će da dobiju ono što Ogijevi roditelji nisu za svog sina - adekvatnu medicinsku njegu na jednom mjestu.

Premijer Duško Marković na otvaranju Centra kazao je da je Ogijev tragičan slučaj dodatno podstakao državu da osnuje tu ustanovu.

Ognjenova majka tada je rekla da smatra da će ta ustanova pomoći drugim roditeljima čija su djeca autistična.

Fondacija “Ognjen Rakočević” koju je sa roditeljima druge autistične djece osnovala nedugo nakon što joj je hladna rijeka “vratila” sina, pomogla je opremanje Centra. Ta Fondacija skoro dvije godine brine o mališanima koji imaju poremećaje iz spektra autističnih oboljenja i trudi se da im stvori uslove dostojne za život.

Bonus video: