U Kotoru danas Generalna skupština CESMA

Domaćin ovog skupa je Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore , a na njemu će učestvovati tridesetak predstavnika nacuionalnih udruženja pomorskih kapetana iz Francuske, Slovenije, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Italije, Belgije, Irske, Bugarske, Portugala i Crne Gore
97 pregleda 0 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2018. 06:46h

Kotor će danas biti domaćin možda i najvažnijeg stručnog međunarodnog pomorskog skupa koji je u Crnoj gori održan u novijoj istoriji – 23. Generalne Skupštine CESMA (Konfederacije Udruženja pomorskih kapetana zemalja EU).

Domaćin ovog skupa je Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore , a na njemu će učestvovati tridesetak predstavnika nacuionalnih udruženja pomorskih kapetana iz Francuske, Slovenije, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Italije, Belgije, Irske, Bugarske, Portugala i Crne Gore.

Posebno značajno je to što će u radu skupa učestvovati i izvršni direktor Evropske agencije pomorske sigurnosti EMSA, kapetan Marku Mjuli.

On će na seminaru koji će biti održan u hotelu “Cattaro” i koji će prethoditi radnom dijelu Skupštine, govoriti o budućim planovima rada EMSA-e koji su izuzetno značajni i za Crnu Goru kao zemlju-aspiratna za člastvo u EU.

Diplomiranja inženjerka brodogradnje Ranka Vukasović-Botica iz kompanije “Mardesign” iz Rijeke imaće izlaganje na temu primjene zakonske regulative EU u zaštiti morske okoline u Bokokotorskom zalivu, dok će iskustvimna upotrebe simulatora u obuci u odnosu na praktični rad pomoraca na brodu govoriti kapetan Badi Baert, generalni sekretar belgijske Kraljevske pomorske akademije.

Na radnom dijelu Skupštine, CESMA njeni učesnici razmotriće niz aktuelnih pitanja iz domena moderne pomorske industrije, počev od kriminalizacije pomoraca, novih načina držanja brodske straže u plovidbi, preko sigurnosti na Ro-Ro i velikim putničkim brodovima, navigacije, brodogradnje, do problema ilegalne imigracije u Sredozemnom moru.

Za učensike Skupštine CESMa, domaćini su obezbjedijelili i krstarenje brodom po Kotorskom i Risankom zalivu sa posjetom vjekovnom svetilištu bokeljskih pomoraca – ostrvu i crkvi Gosper od Škrpjela pred Perastom.

Bonus video: