Krivolovci otjerali flamingose

Samo u periodu kada smo imali ptičiji grip nismo imali krivolova. Stvar se otela kontroli i država pod hitno mora reagovati, kaže ornitolog Saveljić
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 05:13h

Krivolovci su za vikend ponovo lovili ptice na bazenima ulcinjske Solane, koristeći i zakonom zabranjene mamce.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštili su da su im krivolovci prijetili, a u lovnoj inspekciji ostali nijemi na njihov zahtjev da se spriječi krivolov.

“U subotu, stanje se moglo jednostavno opisati kao alarmantno. Rano ujutru mogla su se ponegdje vidjeti oskudna jata pataka koja su ubrzo bila potpuno rastjerana pucnjima", rekla je Bjanka Prakljačić iz Centra.

Prijetili posmatračima

Ona kaže da su čeke krivolovaca bile prepune, a pucnji su se čuli sa svih strana. Na samom početku bazena 13 postavljeni su mamci, inače zakonom zabranjeni, u vidu jata plastičnih pataka, a lovci su se koristili još jednim nedozvoljenim sredstvom – zvučnim primamljivanjem.

Inspektor Bralić je kazao da ne zna detalje o subotnjim dešavanjima

Prakljačić je upozorila da je jato od 450 flamingosa svedeno na “tužnih” 83, među kojima nije bilo prstenovanih ptica.

“Preostali flamingosi bili su vidno preplašeni, bježeći po praznim bazenima Solane, na kojima su se jedino mogle vidjeti čaplje i vodomari. Suprotno svim apelima i znanju da će ih uznemiravanje zauvijek otjerati, dogodilo se ono najgore - posljednji flamingosi napuštaju Solanu”, saopštila je Prakljačić.

Samo ptičji grip zaustavio krivolov

Iz Centra su nedavno saopštili da je krivolov rasprostranjen na bazenima Solane.

Ornitolog Darko Saveljić, na pitanje “Vijesti” kako komentariše to što niko od nadležnih, iako su bili pozvani, nije izašao na teren, niti preduzeo ništa da se onemogući krivolov odgovorio je da se to ne dešava prvi put.

“Samo u periodu kada smo imali ptičiji grip nismo imali krivolova. Stvar se otela kontroli i država pod hitno mora reagovati. Ptice se uznemiravaju i ubijaju, a da ne pominjem velike količine novca koje idu u privatne ruke zbog organizovanja lova”, kazao je on.

Inspektori: Rijetko kad ne izađemo na teren

Glavni inspektor za oblast šumarstva i lovstva Alija Bralić kazao je da su mu iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica u subotu prijavili krivolov u ulcinjskoj Solani. Prema njegovim riječima u tom momentu on je radio na sjeveru Crne Gore, pa je zvao kolegu zaduženog za to područje.

“Odmah sam nazvao inspektora zaduženog za to područje, međutim on je bio fizički spriječen da izađe na teren. Inspektor je nakon toga obavijestio korisnika tog lovišta Javno preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači 'Ulcinj', kazao je Bralić “Vijestima” .

Bralić je dodao i da čuvarima tog preduzeća služba obezbijeđenja Solane nije dozvolila pristup, pa su bili prinuđeni da zovu svoje nadređene.

Kako je kazao, iz preduzeća koje gazduje lovištem rečeno mu je da su željeli da stupe u kontakt sa ljudima koji su prijavili krivolov, međutim to im nije pošlo za rukom.

“Čuvari su htjeli da dalje koordiniraju aktivnosti i pitaju one koji su prijavili krivolovce gdje su ih vidjeli. Nakon što se oni nijesu javljali na pozive čuvari su nastavili sa drugim aktinostima. Ovo je rijedak slučaj da ne izađemo na teren, ali u tada uvijek obavijestimo korisnike lovišta o problemu”, tvrdi on.

Bralić je kazao da ne zna detalje o subotnjim dešavanjima, kao i da je informacije dobio od čuvara. Prema njegovim riječima problem je najvjerovatnije nastao zbog nerazumijevanje obezbjeđenja Solane koji zbog dana vikenda nijesu mogli kontaktirati nadležne za uputstva.

Galerija

Bonus video: