Herceg Novi: Završena Noć punog mjeseca

Na cilj, 1679 metara visoku Subru izašlo je za oko dva i po sata, po mjesečini, a pred samo svitanje, oko 65 planinara u organizovanoj i obezbijeđenoj koloni
1030 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Noć punog mjeseca - regionalni planinarski događaj, završena je sinoć, a učestvovala su 24 planinarska kluba, društva i srodni kolektivi iz četiri bivše jugoslovenske republike. Organizator, PK „Subra“ je gledao da se da mogućnost što većem broju klubova da imaju svoje članove na ovom tradicionalnom planinarskom događaju, jer su smještajni kapaciteti planinarskog doma „Za Vratlom“ redovno nedovoljni da prime sve zainteresovane.

Na cilj, 1679 metara visoku Subru izašlo je za oko dva i po sata, po mjesečini, a pred samo svitanje, oko 65 planinara u organizovanoj i obezbijeđenoj koloni.

PK SubraIlustracija

“Ovaj uspon, koji je i inače jako zahtjevan, ovog puta bio je još teži zbog ekstremnih vremenskih uslova. Olujna bura, zaleđen snijeg, na vrhu temperatura oko -12, ali osjet temperature znatno niži zbog vjetra. Prostrani bivak je napravljen u snijegu na vrhu za ovu priliku, kao i prethodnih godina, pa su ga planinari na smjenu posjećivali, jer je unutra značajno toplije (+2 stepena C), a i da se osvježe sa prigodnim slatkim posluženjem napravljenim na licu mjesta, doprinosu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Unutrašnjost bivka ukrašena je mimozama, darom Herceg festa, budući da je ove godine, na jubilej Praznika mimoze, Noćni uspon ponovo uvršten u njegov kalendar. Tako su se našle pod istim sniježnim krovom planinske munike i nježne mimoze, što je podsjetnik kako Herceg Novi ima na malom prostoru i oštru planinsku i toplu mediteransku klimu i da je to takođe zanimljivost koja se može turistički valorizovati”, saopštili su organizatori.

Bonus video: