Potekla i Ribnica

Morača nakon dva kišna dana porasla za 110 centimetara

Porast viodostaja rijeka obradovao je i ribolovce koji su već juče na sastavcima Morače i Ribnice okušavali ribolovačku sreću
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 17:34h

Padavine koje su protekla dva dana zahvatile Podgoricu, ali i čitavu Crnu Goru, uslovile su da poraste vodostaj na svim rijekama.

Hidrometeorolog Branko Micev najavio je da će nakon sinoćnjih padavina poteći i Ribnica nakon nekoliko mjeseci, što se i dogodilo.

"Morača je zahvaljujući padavinama narasla za 110 cm, tako da je njen nivo juče iznosio 146 cm. Na nivou glavnog grada u protekla dva dana, do juče u 13 časova, palo je ukupno 46 litara kiše po metru kvadratnom, što se odmah odrazilo na nivo Morače, ali ponajviše zahvaljujući padavinama u Nikšiću, gdje je palo 67 litara kiše po metru kvadratnom. Kiša će nastaviti da pada u glavnom gradu i tokom utorka, dok se u srijedu i četvrtak očekuje prestanak padavina", kazao je Micev.

Micev kaže da su nivoi rijeka na najnižem nivou u posljednjih 50 godina, a da je to prouzrokovano ekstremno malim padavinama u proteklom periodu.

"Najviše kiše palo je u protekla dva dana na Cetinju 133 litra po metru kvadratnom, a dotok voda u Skadarsko jezero podigao je i nivo Bojane sa 65 na 87 cm. Ponavljam, ova količina padavina koja se očekuje i narednih dana ne može nadoknaditi deficit koji nije zabilježen u posljednjih 50 godina", dodao je Micev.

4. i 5. decembar najtopliji u 50 godina

Micev je rekao da je uticaj jugozapadne tople struje prouzrokovao i ekstremno visoke temperature u jutarnjim časovima na sjeveru Crne Gore.

"Naime, 4. i 5. decembar su najtopliji dani u jutarnjim časovima u posljednjih 50 godina. Na Žabljaku je u nedjelju ujutro izmjereno 4,6 stepeni, a jutros 3,7 stepeni", saopštio nam je Micev.

On je najavio nove padavine već od petka, ali ni one ne mogu nadoknaditi deficit padavina.

Porast vodostaja rijeka obradovao je i ribolovce koji su već juče na sastavcima Morače i Ribnice okušavali ribolovačku sreću.

Galerija