Umjesto smanjenja ribarske flote, potrebna modernizacija

Evropska komisija (EK) je objavila plan novog Fonda za ribarstvo za period od 2014 do 2020. godine, u vrijednosti od 6,5 milijardi eura
0 komentar(a)
brodići, Foto: Anto Baković
brodići, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.12.2011. 15:57h

Ribarska flota u Crnoj Gori treba da se modernizuje i usmjeri na izlov u većim dubinama ispred njenih obala, ocijenio je direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, Aleksandar Joksimović.“Nema potrebe za smanjenjem ribarske flote, već treba da se ulože napori kako bi se modernizovala”, kazao je Joksimović agenciji Mina-business.Evropska komisija (EK) je objavila plan novog Fonda za ribarstvo za period od 2014 do 2020. godine, u vrijednosti od 6,5 milijardi eura.Cilj tog plana je podsticanje priobalne privrede zemalja članica Evropske unije (EU) i unaprjeđenje održivosti tog sektora uz istovremeno smanjenje ribarske flote.„Ti fondovi su predviđeni samo za članice EU. Nama su trenutno dostupni IPA fondovi, a biće i predpristupni“, objasnio je Joksimović.

Fondovi IPA projekta za jačanje kapacitetaOn je saopštio da se već koriste sredstva za jačanje administrativnih i naučnih kapaciteta Crne Gore u dijelu morskog ribarstva.„Koriste se fondovi IPA projekta iz 2009. u cilju jačanja odgovornog ribarstva na crnogorskom primorju, koju vode predstavnici delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja“, naveo je Joksimović.On je dodao da će dio sredstava biti usmjeren na osnaživanje Vesel monitoring sistema u Ministarstvu, jačanje kapaciteta ribarskeinspekcije i Instituta za biolgiju mora kroz opremu i adaptacije kancelarija za mlade naučnike i ribarske inspektore.

Bonus video: