Kalač: Drugi prevoze rudu, a nama ne daju. Blokiraćemo put

Zabrana je, tvrdi Kalač, navodno uslijedila jer je zbog prosipanja te rude po magistrali ministar Tarzan Milošević imao udes. Milošević je to demantovao i istakao da ne zna da je takva odluka donesena
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 18:47h

Dvadesetak autoprevoznika iz Rožaja, Podgorice, Bara i Budve pozvalo je nadležne da im omoguće da rade svoj posao, “jer će u suprotnom blokirati regionalni put Rožaje - Kula – Peć”.

U njihovo ime, Erdan Kalač pojasnio je da je Uprava policije prije 15 dana zabranila prevoz cinka s Kosova do Bara vozačima kamiona s trostranim kiperima, kojih je oko 20. To se, navodno, dogodilo nakon što je usljed prosipanja te rude po magistralnom putu ministar poljoprivrede Tarzan Milošević imao udes u mjestu Lepenci.

“Iako mi nijesmo odgovorni za tu havariju, posao je stopiran samo za nas, vozače iz Crne Gore. Kamiondžije iz Bosne, Hrvatske i s Kosova i dalje prevoze rudu. Preko Kule ne dozvoljavaju uvoz trostranih kiperki, već samo kadice, iako se prosipa samo na zadnjem kantu, a ne sa strana”, rekao je Kalač.

On je istakao da se prosipanje rude dešava zbog neispravnosti vozila ili nemarnosti vozača, a da su prikolice crnogorskih prevoznika tehnički ispravne, te da imaju sertifikate za prevoz rasutog tereta. One su fabričke, “a kada su ih carinili dobili su potrebne potvrde i od Mašinskog fakulteta”.

Trpimo nečiji hir i zbog zabrane uvoza svakodnevno smo na gubitku. S druge strane, imamo saznanja da se prosipanje rude najčešće dešava vozačima s Kosova, od kojih je jedan čak stigao u Bar s deset tona rude manje

Njegove kolege i on ne sumnjaju da je Milošević imao udes zbog prosute rude, ali smatraju da zbog toga ne treba da ispaštaju nedužni.

“Ne znamo ko je stopirao naš posao, ali se priča da je to uradio Tarzan Milošević zbog lične nezgode koju je imao. Saosjećamo s njim, ali vjerujemo da bi trebalo da ispaštaju pravi krivci. Policija bi trebalo da se bavi time ko zaista prosipa rudu po putevima i da reaguje, da natjera te ljude da plate pranje i sankcioniše ih”, smatra Kalač.

Na taj način, kazao je on, kažnjeni su samo vozači iz Crne Gore, zapravo jedini koji toj državi plaćaju porez.

“Zbog nečije nepromišljene odluke smo ostali bez hljeba. Nije nam preostalo drugo već da, ukoliko se za desetak dana ne riješi naš problem, blokiramo Kulu. Ukoliko budemo duže čekali izmiče nam posao, a moramo da isplaćamo sve dažbine koje imamo prema Crnoj Gori”, rekao je Kalač.

Ako su nas 20 uklonili s ceste, onda bi najpoštenije bilo da nam otkupe kamione, da nas prijave na socijalu i da imamo od čega da živimo. Većina nas se zadužila za te namjenske kamione i mi ih moramo otplatiti

“Mislimo da je to nepravda, jer bi trebalo da svako odgovara za sebe, a ne da kolektivno ispaštamo. Ako su nas 20 uklonili s ceste, onda bi najpoštenije bilo da nam otkupe kamione, da nas prijave na socijalu i da imamo od čega da živimo. Većina nas se zadužila za te namjenske kamione i mi ih moramo otplatiti, a prevoz rude je jedina šansa da to i uradimo. Ne tražimo nikakvu milostinju, samo dozvolu da radimo”, rekao je Kalač.

Iz Uprave policije danas nije bilo moguće dobiti informacije o tome da li je, zašto i kada zabranjen prevoz cinka određenim teretnjacima.

“Vijesti“ saznaju da ministar poljoprivrede Tarzan Milošević nije imao nikakav udes, pa ni u Lepencima. To je potvrdio i sam ministar.

“Nikada nijesam imao nijedan udes, niti znam da je takva odluka donesena. Koliko sam upoznat, Vlada takvo nešto niti je razmatrala niti je odlučila. Ako je neko drugi, to nema nikakve veze sa mnom”, rekao je Milošević.

Iz provjerenih izvora „Vijesti“ su dobile informaciju da su iz Uprave policije i Inspekcije za puteve protekle tri sedmice upozoravali vozače kamiona da na kvalitetan način vrše prevoz rude, te da su svi oni koji nijesu to obezbijedili isključeni iz saobraćaja, odnosno da im je zabranjen prevoz cinka.

Iz rožajske policije ”Vijesti” su dobile informaciju da su oni i njihove kolege iz drugih gradova dobijali brojne pritužbe građana na veliku količinu prosute rude po magistralnom putu koja, naročito u zimskim uslovima, može biti ozbiljna prijetnja svim učesnicima u saobraćaju.

Galerija

Bonus video: