Visokogorci osvajaju najhladniju planinu svijeta

Uspon na Deneli godišnje pokušava od 1.200 do 1.400 planinara, a prema riječima Bulatovića, manje od trećine njih uspijeva stići do vrha.
275 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 16:25h

Predsjednik Planinarskog kluba „Visokogorci” dr Dragan Bulatović najavio je da će tokom maja i juna 2012. godine organizovati ekspediciju „Aljaska 2012” i pokušati osvojiti najviši vrh Sjedinjenih Američkih Država, Denali, na 6.195 metara.

Bulatović je naglasio da je Denali poznat kao najhladnija planina svijeta.

"Osim što je poznat po stravičnoj hladnoći i najtežim meteo uslovima na svijetu, Denali, ili kako ga još zovu Mount McKinley, poznat je i kao jedini od Seven Summits, sedam najvećih vrhova kontinenata, gdje ekspedicije same završavaju cijeli posao, jer ne postoji nikakva logistika, transport i iznošenje opreme, priprema hrane, kao na drugim velikim vrhovima" rekao je Bulatović.

Uspon na Deneli godišnje pokušava od 1.200 do 1.400 planinara, a prema riječima Bulatovića, manje od trećine njih uspijeva stići do vrha.

"Većina uspona ide preko zapadnog grebena (West Buttress), gdje su objektivne opasnosti najmanje, i to će biti naš smjer uspona.

Međutim, i ova ruta iziskuje veliko znanje i iskustvo, jer ima dosta ledničkih pukotina, dok na pojedinim dionicama postoji velika opasnost od lavina" rekao je Bulatović napomenuvši da se radi o složenoj i veoma zahtjevnoj ekspediciji, zbog čega se „Visokogrci” već nekoliko mjeseci sistematski pripremaju na planinama u zemlji i inostranstvu.

Popeli se na 3 od planiranih 7 vrhova

Članovi tima za uspon na Denali su podgorički alpinisti Milan Radović, Boris Čelebić, Aleksandar Đajić, Zoran Prljević a vođa ekspedicije će biti Dragan Bulatović.

"Dosadašnjim usponima na visoke planine širom svijeta ostvarili smo značajne rezultate i stekli zavidno iskustvo što nam uliva optimizam da će i ova ekspedicija biti uspješna.

Imajući u vidu značaj ovog projekta za razvoj i unapređivanje crnogorskog alpinizma, kao i činjenicu da su za njegovu realizaciju potrebna značajna finansijska sredstva, očekujemo pomoć šire društvene zajednice.

U pitanju je prvorazredni sportski događaj i vrhunski sportski rezultat koji ne možemo ostvariti bez pomoći nadležnih državnih institucija, sponzora i donatora" rekao je Bulatović.

On je kazao da u cilju ostvarivanja misije i strateških ciljeva, klub radi na realizaciji zahtjevnog visokogorskog projekta “Seven Summits”, koji se odnosi na osvajanje najviših vrhova svih sedam kontinenata.

Do sada, nijedan planinar niti planinarski klub iz Crne Gore nije ostvario taj cilj, koji pokušavaju dostići mnogi vrhunski alpinisti iz cijelog svijeta.

"Visokogorci“ su se do sada popeli na tri od planiranih sedam vrhova.

Veliki broj Crnogoraca

"Pored sportskog rezultata, jedan od ciljeva ekspedicije je i uspostavljanje saradnje i organizovanje susreta sa crnogorskom dijasporom na Aljasci, koja predstavlja jednu od najudaljenijih i najizolovanijih naših zajednica u svijetu.

Široj javnosti je malo poznata činjenica da se početkom 20. vijeka u doba „zlatne groznice“ u masi doseljenika iz cijelog svijeta koja je preplavila Aljasku, našao i veliki broj Crnogoraca.

Njihovi potomci danas tamo žive, a među njima ima veoma uspješnih i uticajnih ljudi iz svih sfera društvenog života.

Radimo na uspostavljanju kontakata kako bismo tokom boravka na Aljasci upriličili susret s njima" rekao je Bulatović.

Bonus video: