Stotine žena svake godine abortira jer nose bebu "pogrešnog" pola

Na to ukazuju i podaci Monstata, prema kojima je u prošloj godini na svijet stiglo 202 dječaka više nego djevojčica, 3.811 u odnosu na 3.609
119 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Bodywisechiro.net
trudnica, Foto: Bodywisechiro.net
Ažurirano: 04.12.2011. 09:16h

Pojedini parovi u Crnoj Gori i dalje se drže one tradicionalne devize “Da je živo i zdravo, i da je muško”.

Zbog toga se trudnice, zahvaljujući napretku medicine, nerijetko podvrgavaju metodi ranog utvrđivanja pola djeteta, kako bi donijele odluku o tome da li da zadrže dijete ili pobace.

Koliko god brutalno zvučalo, trend selektivnog abortusa, koji je uveliko prisutan u arapskim zemljama, Kini i Indiji, nije zaobišao ni Crnu Goru.

Na to ukazuju i podaci Monstata, prema kojima je u prošloj godini na svijet stiglo 202 dječaka više nego djevojčica, 3.811 u odnosu na 3.609.

Na to ukazuju i podaci Monstata, prema kojima je u prošloj godini na svijet stiglo 202 dječaka više nego djevojčica, 3.811 u odnosu na 3.609.

Rano utvrđivanje pola djeteta, prema riječima ginekologa u Kliničkom centru Crne Gore, dr Azisa Halitija nije moguće obaviti u Kliničkom centru Crne Gore.

"Kariotip djeteta, odnosno slika hromozoma bebe koja se dobija analizom određenih tkiva, i pol se do desete nedjelje može utvrditi CVS-om (biopsijom horionskih ćupica) i to je prilično sigurna metoda, kod koje, kao i kod svake druge intervencije, postoje moguće komplikacije poput infekcije, krvarenja, pobačaja. Međutim, u KC se ta intervencija ne obavlja. U cilju određivanja kariotipa ploda kod trudnica starijih od 35 godina, kod kojih postoji rizik od hromozomskih anomalija ploda, istih kao anomalija u porodici, u KC obavlja se amniocenteza (uzimanje uzorka plodove vode između 16. i 18. nedjelje trudnoće) ili kordocenteza (iz krvi pupčanika ploda oko 22 nedjelje trudnoće), a kada je trudnoću nemoguće prekinuti sem u izričitim slučajevima iz medicinskih opravdanih razloga", objasnio je dr Haliti.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: