Šehović još vaga o težini prekršaja i ne smjenjuje direktore

U prethodnih 18 mjeseci prosvjetni inspektori tražili razrješenje za najmanje devet direktora škola
219 pregleda 4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 03.05.2018. 16:12h

Prosvjetna inspekcija predložila je Ministarstvu prosvjete u prethodnih 18 mjeseci razrješenje dužnosti najmanje devet direktora crnogorskih škola, ali još nijedan predlog nije dobio epilog.

Iz Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu Damir Šehović, saopštili su da je na tom resoru da donese konačnu odluku.

“I to nije slučajno, jer se odluka o tome donosi da nije svaki problem isti, pa nije ni svaki prekršaj za razrješenje. Konačna odluka mora da ima u vidu sveukupan kvalitet rada direktora i ne smije biti plod pritiska i populistička, već mora biti plod procjene sveukupnog rada”, poručili su iz tog resora.

Za razrješenje je pet direktora podgoričkih škola, jedne osnovne i tri srednje.

Prosvjetna inspektorka Zdenka Grbavčević predložila je razrješenje direktorke OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” Ljubinke Nedić zbog neblagovremenog postupanja, čime je onemogućila sankcije za 45 roditelja čija su djeca odustala od obaveznog osnovnog obrazovanja. Taj predlog dostavljen je Ministarstvu prosvjete krajem novembra 2016.

Grbavčević je u martu 2017. tražila da dužnosti bude razriješen i direktor Medicinske škole Branimir Kostić jer je bez odobrenja Ministarstva, odnosno nezakonito u prvi razred školske 2016/2017. upisao 37 đaka.

Grbavčević je tražila smjenu direktora podgoričke Ekonomske škole “Mirko Vešović” Branislava Đukića oktobru 2016. i to zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnog osoblja.

Smjenu Đukića tražio je i prosvjetni inspektor Nijaz Mujević jer je školske 2016/2017. godine upisao 87 prekobrojnih učenika, bez saglasnosti prosvjetnog resora.

Mujević je istu sankciju tražio i za direktorku bjelopoljske OŠ “Dušan Korać” Fatimu Mehović i to zbog nezakonitog zapošljavanja nastavnika.

Nezakonito zapošljavanje, inspektor Mujević je konstatovao i u rožajskoj OŠ “Salko Aljković” i tražio razrješenje direktora Faika Muhovića.

Bivši prosvjetni inspektor Radan Nikolić, koji je od kraja 2017. u penziji, tražio je smjenu direktora Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” Veselina Pićurića zbog nezakonitog rada i zapošljavanja, čime su država i škola oštećene za preko 136.000 eura.

Nikolić je to predložio u novembru 2017.

Iz Ministarstva poručuju da se činjenice u vezi sa pojedinim od ovih slučajeva još provjeravaju.

CGO: Direktori se osjećaju superiorno

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da ovakvim odlaganjima izvršenja i postupanja po donijetim aktima Ministarstvo obesmišljava rad Prosvjetne inspekcije.

“Nepostupanje ministra po izvršnim aktima daje upravo direktorima koji zakon krše osjećaj zaštićenosti i superiornosti, ohrabruje i njih i sve ostale koji imaju takvu vrstu zaštite da vrše zloupotrebe...”, poručili su iz te NVO.

Iz Ministarstva su istakli da su zahvalni CGO na doprinosu u unapređenju obrazovnog sistema.

Bonus video: