Cijena rada u Opštini Budva biće smanjena sa 85 na 68 eura

Mjere štednje prvo će osjetiti radnici koji primaju plate iz budžeta, jer, kako sada stvari stoje, januarska plata biće za petinu manja
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 17:50h

Da će naredna godina biti godina stezanja kaiša za nekada najbogatiju opštinu stare Jugoslavije, potvrdio je načelnik finansija Mihailo Đurović, navodeći da je 2012. posljednji voz za Opštinu Budva da riješi svoje finansijske probleme.

Mjere štednje prvo će osjetiti radnici koji primaju plate iz budžeta, jer, kako sada stvari stoje, januarska plata biće za petinu manja. Iako su nekada bili najbolje plaćeni opštinski činovnici, jer je cijena rada bila 100 eura, čak duplo više nego u državnim službama, Opština je bila prinuđena da je prije godinu i po, u naletu krize, smanji na 85 eura, da sada, na insistiranje Ministarstva finansija, cijena rada mora biti svedena na najviše 68 eura.

Ministarstvo finansija predložilo je Opštini Budva da cijenu rada snizi na 55 eura, koliko važi i za državu, ali, kako je kazao Đurović, pokušaće da ministru Miloradu Katniću, koji stiže u ponedjeljak u Budvu, iznese argumente da ona, ipak, bude smanjena za 20 odsto.

Nije isto na sjeveru i u Budvi

Na javnoj raspravi povodom nacrta budžeta za 2012, koji je projektovan na 37,8 miliona eura, duplo manje od prošlogodišnjeg, prvi put, bez ikakvog okolišanja, iznijeta je realna finansijska situacija u kojoj se nalazi Budva.

“Ministarstvo finansija nam je pružilo ruku pomoći u sačinjavanju sanacionog programa, ali po pravilima koja važe za ostale, a to bi značilo smanjenje cijene rada sa sadašnjih 85 eura, koliko je u Budvi, na 55 eura, koja se primjenjuje kod državnih organa. Mi ćemo voditi računa i o stavu sindikata da nije ista potrošačka korpa u Budvi i na sjeveru države, a isto tako da ispoštujemo zakonske norme.

Sugerisali smo svim budžetskim potrošačkim jedinicama da se izvrši ušteda plana na ime zarada za 20 odsto. Znači, planiramo u startu da obračunom zarade za januar umanjimo cijenu rada za 20 odsto, i smatramo da bi takva odluka donijela pozitivan efekat od 1,5 miliona eura smanjenja izdataka. To smanjenje od 20 odsto je na pola puta od onoga što traži Ministarstvo. Pokušaćemo da dogovorimo sa ministrom da to bude cijena rada od 68 eura”, kazao je Đurović, i dodao da „para nema za sve“.

On je naglasio da “poštovanje takvih normi možda ukazuje na neko tehnokratsko ponašenje, te djeluje možda rigidno”.

“To je jezik brojki i mislim da svi mi moramo da budemo svjesni da su dva i dva samo četiri, a nekakvo odlaganje, prelivanje u budući period, nekakva prodaja magle... Moje opredjeljenje je da su dva i dva samo četiri, jer pet neću praviti, ili neću sjedjeti na ovom mjestu. Imamo i podršku rukovodstva Opštine da se donese uputstvo o trezoru, koje će najstrože definistati ponašanje da ono što piše u budžetu zaista bude sveto pismo”, poručio je Đurović.

Nasljeđe slabo ostvarenih budžeta

Uz naglasak da vuku nasljeđe slabo ostvarenih budžeta, Đurović je podsjetio na novu okolnost “ koja ih mora natjerati na disciplinu” - po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave svi tekući prihodi i rashodi moraju se dovesti u ravnotežu.

“I tu nema i ne smije biti odstupanja, i zaista ne mogu da vjerujem da može postojati politička snaga koja može da ugrozi taj princip. Naravno, biće strahovito teško odvići pojedine kategorije budžetskih korisnika od dotacija, prihoda, ali, evo, vidjećemo. Imamo visok iznos duga i neizmirenih obaveza prema bankarskom sektoru iz ranijeg perioda i očekujem da će, kada se povuče crta, na kraju ove godine te obaveze sa 60,7 miliona eura, koliko je evidentirano u završnom računu za prošlu godinu, biti niže za 17,7 miliona eura.

Ukoliko bi uspjeli u relizaciji budžeta na kraju naredne godine, ukupne obaveze Opštine svele bi se na nekih četrdesetak miliona eura, što bi, otplatom nekih obaveza u 2013, dug bio sveden na 30 miliona eura. Smatram da se sa tim Opština može nositi”, kazao je Đurović.

On je istakao da Opština Budva, uz maksimalno naprezanje pod ovakvim zakonskim rješenjima, ne može da stvori više od od 12 miliona eura tekućih prihoda.

Šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović kazao je da je nerazumno da u godini kada se radnicima snižavaju plate Opština za sport izdvoji nevjerovatnih 1,2 miliona eura.

“Zamislite tamo neki igrač koji sjedi na klupi FK “Mogren” prima čak 60.000 hiljada eura, dok je za zdravstvo Opština opredijelila svega 10.000 eura, a Dom zdravlja nema čak ni reanomobil”, kazao je Pejović.

Nije pošteđen ni Radio

Da situacija nije nimalo laka, svjedoči i primjer Radio Budve, kojoj je Opština u samo desetak dana uskratila prihode od oko 300.000 eura. Direktor radija dr Dragan Klarić naveo je da je Opština ove godine Radiju uplatila samo dio januarske plate, te da im se duguje čak deset zarada.

“Od planiranih sredstava za ovu godinu od 300.000 eura, nama je rebalansom uskraćen iznos od čak 67 odsto, znači cijelih 200.000 eura, a novim nacrtom budžeta za narednu godinu od projektovanih 300.000 predviđeno je 200.000 eura.

Znači, oduzeto je 300.000 eura u vrijeme kada ulazimo u godinu digitalizacije. Poznato je da Radio za proteklih pet godina nije zaposlio nijendog novog radnika, čak je od 24 taj broj sveden na 19 radnika”, kazao je Klarić.

Đurović: Nijesmo na tuđim jaslama

Đurović je poručio da, koliko god se trudili da se socijalne prilike umiruju isplatom plata, smatra da je “imperativ da se glavni račun trezora Opštine deblokira naredne godine i od toga se ne smije odstupiti”.

“Mi se ne nalazimo na tuđim jaslama, nemamo prihoda koji nam se dodjeljuju po osnovu egalizacionih fondova i raznih drugih izvora. Praktično smo izdvojeni kao svijetli primjer da opština Budva, za razliku od drugih, može 90 i više odsto sopstvenih prihoda da ostvaruje.

To je baza koja može da ulije optimizam, uz ogromnu disciplinu i vođenje računa da se kriza podnese ravnopravno kod svih budžetskih korisnika. I to je način da se izađe iz krize”, poručio je Đurović, najavljujući strogo poštovanje svega zacrtanog u budžetu.

Galerija

Bonus video: