Otvoren rekonstruisani gradski trg na Cetinju

Lukšić kazao je da je taj trg, mjesto koje je duboko utkano u istoriju Cetinja i Crne Gore
195 pregleda 0 komentar(a)
Trg Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Trg Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 02.12.2011. 16:03h

Na Cetinju je otvoren rekonstruisani gradski trg – trg kralja Nikole ili nekadašnji Titov trg. Crvenu vrpcu, zajednički su presjekli premijer Igor Lukšić i gradonačelnik Aleksandar Bogadnović.

Govoreći o značaju cetinjskog trga, prvi čovjek Vlade kazao je da je taj trg, mjesto koje je duboko utkano u istoriju Cetinja i Crne Gore.

" Na ovom mjestu slavile su se pobjede, pod stogodišnjim brijestom donosile su se važne odluke presudne za opstanak crnogorskog naroda. Ovaj trg je svjedok proglašenja crnogorske Kraljevine davne 1910. godine, sa njega smo krenuli u susret crnogorskoj nezavisnosti.

On je dodao da s razlogom Cetinjani ovaj trg zovu srcem Prijestonice, i da je zato njegova rekonstrukcija predstavljala poseban izazov kako bi se očuvao njegov duh, vratili svi tradicionalni elementi koji ga s pravom čine Dvorskim.

" Da ne može Cetinje bez svijeta ni svijet bez Cetinja, potvrda je rekonstrukcija ovog trga urađena uz podršku Kancelarije programa UN za razvoj u Crnoj Gori.

Projekat rekonstrukcije Dvorskog trga jedan je korak na putu valorizacije istorijskog jezgra Prijestonice te je time njegova rekonstrukcija više od građevinskog projekta.

Vraćanjem starog sjaja ovom trgu Cetinje čini iskorak u dobijanju statusa kulturne i prirodne baštine pod zaštitom Unesko, stoga planirana rekonstrukcija studentrskog trga i skori početak rekonstrukcije Njegoševe ulice koja povezuje ova dva trga čini logičan slijed koraka" kazao je Lukšić.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogadnović kazao je da smatra da lokalna vlast treba da bude ponosna na ono što je odrađeno u ovoj godini. " Naravno nastavićemo sa kulturnom valorizacijom resursa koje Prijestonica ima, ali pored te kulturne valorizacije akcenat treba staviti na ekonomsku valorizaciju što ćemo uraditi kroz izradu master plana MACOCA.

Moramo se uhvatiti u koštac sa svim tim izazovima i moram da kažem da je ova lokalna uprava u potpunosti posvećena projektima koji će činiti nov i kvalitetan život građana", kazao je Bogdanović.

Svečanom otvaranju Dvorskog trga prethodila je izložba idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja rekonstrukcije cetinjskog Trga umjetnika kojom prilikom je gradonačelnik Bogdanović uručio priznanja za četiri nagrađena rada.

Shodno odluci konkursne komisije, prva nagrada pripala je rješenju čiji su autori Jovanka Vukčević i Igor Žmukić.

Dobitnik druge nagrade je Igor Milošević, dok su treću nagradu podijelila dva autorska tima Božidar Božović - Boško Vukčević; Davor Raspopović - Miloš Ostojić - Vuk Čvoro.

Predsjednik žirija profesor Aleksandar Čilikov, predložio je da se taj trg ustvari nazove po knjazu Danilu, a da se studenstki trg formira u okviru komlpeksa tri akademije, koje će biti izgrađene na prostoru Donjeg Oboda

Bonus video: