Žarko Radulović pozvan na molitveni doručak sa Obamom

Molitveni doručak ne organizuje Stejt dipartment niti predsjednik SAD, nego američki kongresmeni pozivaju goste
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 13:51h

Suvlasnik kompanije "Montenegro stars hotel group" u okviru koje posluju hoteli "Splendid", "Montenegro" i "Blue star" iz Budve, Žarko Radulović pozvan je na jubilarni 60- ti molitveni doručak sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Radulović je kako se navodi u pozivnici koju potpisuju senatori Alabame i Araknzasa, Džef Sešns i Mark Prajer, pozvan u svojstvu “prijatelja” iz Crne Gore.

Molitveni doručak ne organizuje Stejt dipartment ni predsjednik SAD, nego američki kongresmeni pozivaju goste.

Bio pozvan i 2009.

Tradicija organizovanja Nacionalnog molitvenog doručka počela je u vrijeme predsjednika Dvajta Ajzenhauera 1952.

Svake godine u Vašingtonu u zajedničkoj se molitvi okupljaju članovi Kongresa, američki političari i vojni lideri, kao i ugledni goste iz stotinjak država svijeta.

Žarko Radulović je 2009. bio prvi crnogorski privrednik koji je dobio poziv na molitveni doručak, ali mu tada nije prisustvovao.

Skup u zakazan je za 2. februar 2012, a gosti stižu iz više od 130 država.

Molitveni doručak se održava svakog prvog četvrtka u februaru, a prisustvuje mu i do 4.000 zvanica, od kojih je trećina iz inostranstva.

Molitveni doručak je višedneva manifestacija , koja osim tog - centralnog događaja, podrazumijeva i niz pratećih, poput zajedničkih sastanaka sa kongresmenima ili tematskih skupova i seminara.

Tradicija od 1952.

Prvi nacionalni molitveni doručak održan je ratne 1942. godine u Vašingtonu, a pokrenula ga je grupa senatora i kongresmena koji su se sastajali jednom sedmično kako bi razgovarali o svojim svakodnevnim duhovnim potrebama.

Tradicija organizovanja Nacionalnog molitvenog doručka počela je u vrijeme predsjednika Dvajta Ajzenhauera 1952.

Tadašnji senator Frenk Karlson iz Kanzasa je spontano pozvao Ajzenhauera u Senat na zajedničku molitvu za uspjeh njegove vlade.

Prvobitna ideja da se političari, i iz vlasti i iz opozicije, zajedno mole za mir i uspjeh SAD prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na koji se pored domaćih pozivaju i svjetski lideri i političari da se zajednički mole za mir u svijetu.

Galerija

Bonus video: