Crnogorski vojnici nijesu osigurani

Jedini način da ostvare svoja prava jeste parnični postupak. Na to se, ipak, mnogi ne odlučuju iz straha za svoj posao, kazao je jedan od oficira VCG
0 komentar(a)
pistolj, vojska, Foto: Vlada Crne Gore
pistolj, vojska, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.12.2011. 09:24h

Iako je to zakonska obaveza svih poslodavaca u Crnoj Gori, nijedan pripadnik Vojske Crne Gore nije osiguran od nezgode na radnom mjestu, a naknadu štete u slučaju povrede ili bolesti koju zadobiju na dužnosti mogu dobiti jedino ako tuže vojsku, odnosno Ministarstvo odbrane.

Iako je riječ o rizičnom zanimanju, posebno u slučaju pilota, diverzanata, vojnih specijalaca, Ministarstvo odbrane pripadnike vojske ne osigurava ni od takozvanih “rizika profesije”.

Tako su pripadnici oružanih snaga ili njihove porodice od 2006. godine uskraćeni za stotine hiljada eura na koje su imali pravo u slučaju smrtnog ishoda, ali i težih povreda ili invaliditeta.

To je “Vijestima” potvrdilo više pripadnika VCG, sa ličnim negativnim iskustvima sa Ministarstvom odbrane kada su u pitanu bile povrede dok su bili na dužnosti.

“Jedini način da ostvare svoja prava jeste parnični postupak. Na to se, ipak, mnogi ne odlučuju iz straha za svoj posao", kazao je jedan od oficira VCG sa kojima su “Vijesti” razgovarale.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: