Stanari solitera na Tuškom putu zabrinuti zbog skladišta EPCG

Iz Elektroprivrede Crne Gore su odgovorili da je što se njih tiče ispoštovana procedura skladištenja i da građani nemaju razloga za brigu
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 16:54h

Stanari solitera u Ulici 4. jula 101 na Zabjelu, kod nekadašnje Tuške pijace, muku muče sa neugodnim mirisima, ali i štetnim materijama koje se nalaze u impregniranim drvenim stubovima i raznim transformatorima.

Na samo 15-tak metara od pomenutih solitera, u kojima ima stotinak stanova, nalazi se otvoreno skladište Elektrodistribucije prepuno imprengniranih drvenih stubova i raznih transformatora.

"Sumnjamo da u pomenutim transformatorima ima piralena koji je štetan po ljudsko zdravlje. Piralen se nalazio u transformatorima do 1980. kada je ustanovljena njegova štetnost po ljudsko zdravlje. Piralen se nalazio u transformatorima koji su proizvođeni prije 1980. a u ovom otvorenom skladištu, tik do naših solitera, nalaze se "uskladišteni" transformatori proizvedeni 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka, tako da mi otvoreno sumnjamo da u njima ima piralena", kazao je predsjednik Skupštine stanara Branko Čelanović.

Razumijemo interesovanje stanovništva nastanjenog u okolini skladišta Elektrodistribucije Podgorica, ali i napominjemo da nema razloga za zabrinutost

"Shodno vašoj inicijativi naložili smo Elektrodistribuciji Podgorice klasifikaciju i kategorizaciju otpada kao i ispitivanje uticaja na životnu sredinu", pisalo je 22. marta u odgovoru Agencije za zaštitu životne sredine, koji je potpisala ekološki inspektor dip. ing. metalurgije Olivera Radinović.

Predsjednik Skupštine stanara Čelanović kaže da se situacija u prethodnih osam mjeseci nije nimalo promijenila.

"Od tada se ništa nije promijenilo. Naprotiv, oni su u međuvremenu dopremili još stubova i transformatora, tako da je u soliterima život sve nepodnošljiviji", kazao je Čelanović.

Iz Elektroprivrede Crne Gore su odgovorili da je što se njih tiče ispoštovana procedura skladištenja i da građani nemaju razloga za brigu.

"Elektroprivreda Crne Gore kompletan otpad odlaže u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom. Takođe, razumijemo interesovanje stanovništva nastanjenog u okolini skladišta Elektrodistribucije Podgorica, ali i napominjemo da nema razloga za zabrinutost. Analiza Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazuje da, konkretno, ulje koje se nalazi u transformatorima se tretira kao opasan otpad po zemljište i vode isključivo ukoliko dođe do curenja, odnosno ukoliko dođe u kontakt sa prirodnim okruženjem, što ne može biti slučaj, budući da je pomenuta trafo-oprema, privremeno, skladištena na pomenutoj lokaciji u skladu sa propisima, na betonskoj podlozi, zaštićena i nepristupačna osim za zaposlene u EPCG", kaže se u odgovoru “Vijestima”.

Privremena lokacija

Iz Elektroprivrede Crne Gore kažu i da je lokacija na kojoj se otpad trenutno nalazi privremenog karaktera.

"Takođe, u toku je procedura raspisivanja tendera za odabir najpovoljnije kompanije za bezbjedno, trajno odlaganje pomenutog otpada. EPCG na pomenutoj lokaciji privremeno skladišti i nove, drvene, impregnisane stubove za konzum ED Podgorica, koji nisu opasni po životnu okolinu. Dakle, transformatori su u skladištu ED Podgorica bezbjedno odloženi, a uskoro će biti i uklonjeni sa pomenute lokacije na način propisan Zakonom o upravljanju otpadom. U međuvremnu, napominjemo stanovništvu nastanjenom u okolini skladišta, da ne postoji rizik po životno okruženje", saopšteno je iz Elektroprivrede.

Galerija

Bonus video: