Lezbejka iz Podgorice, prva u skloništu za LGBT osobe

Korisnica skloništa je godinu dana, po zahtjevu roditelja, redovno posjećivala psihijatrijske tretmane. Pritisak i protivljenje roditelja se prošle sedmice pojačao
233 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 14:23h

Prvo sklonište za osobe koje su u konfliktu sa svojom porodicom zbog vlastite seksualne orjentacije i rodnog identiteta počelo je sa radom u Podgorici.

Sklonište je otvoreno u sklopu projekta „LGBT centar podrške“ koji se realizuje pod podrškom Ambasade Kraljevine Holandije i podrazumijeva rad savjetovališta i pružanje psihosocijalne podrške pripadnicima LGBT populacije.

Roditelji je pritiskali

Privremeno sklonište treba da obezbijedi pružanje prve tranzicione podrške pri 'outovanju' LGBT osoba u Crnoj Gori, posebno pred njihovim porodicama, i da ih što prije izvede iz nesigurnosti i položaja žrtve ali i da doprinese jačanju samopouzdanja i smanjivanju nasilja.

Mlada lezbejka je, nakon posjete dvojice policijskih službenika, napustila porodičnu kuću

Očekuju pomoć Vlade

"Korisnica skloništa je godinu dana, po zahtjevu roditelja, redovno posjećivala psihijatrijske tretmane. Pritisak i protivljenje roditelja se prošle sedmice pojačao pošto su saznali da ima partnerku. Mlada lezbejka je, nakon posjete dvojice policijskih službenika, napustila porodičnu kuću".

LGBT Forum Progres očekuje da će, shodno najavi i obećanju Vlade, prilikom prijema kod potpredsjednika Vlade u aprilu ove godine, rad ovog skloništa dobiti u 2012. podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Bonus video: