Žabljak i Kolašin: Kao da nije decembar!

Turistički radnici nadaju se snijegu, ali fotograsije iz "sibirske ulice" u Kolašinu govore da građanima ovakav decembar ne bi smetao
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 13:24h

Na Žabljaku 13 stepeni, u Kolašinu 9! Početak decembra, a snijega ni u najavi.

Jedna od nezaobilaznih tema na terasama kafića je meteorološka prognoza, ona narodna, iskustvena.

Durmitorci kažu "lijepo je mijenilo", misleći na mjesečevu mijenu. I da će biti zima ljuta jer je na bukvama bilo puno žita i suva jer je na četinarima bilo malo šišarki.

Zvanična prognoza kaže da će u petak biti pretežno sunčano, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti.

Za dane vikenda najavljuje se promjenljivo vrijeme, oblačno sa sunčanim intervalima ali uglavnom suvo.

Kako god, vrhovi planina jedva da su obijeljeli i taj detalj je jedino podsjećanje na hladne i snjegovite dane kakvi su gotovo svake godine u decembru.

Turistički radnici nadaju se snijegu, ali fotografije iz "sibirske ulice" u Kolašinu govore da građanima ovakav decembar ne bi smetao.

Vera i Obrad svakog dana na kupanje

Novljani i njihovi gosti su saglasni da je vrijeme „pravo proljećno“, ali nisu brojni oni kao Vera i Obrad koji se svakodnevno kupaju u moru. I danas nisu propustili da se „osvježe“ u moru. Ovo dvoje Novljana svaki dan provedu dio dana u sunčanju i kupanju na jednoj od najstarijih novskih plaža - na Bijeloj vili.

foto:Slavica Kosić

Obrad ističe da uživa u ovako kasnom kupanju i da je to njegov svakodnevni ritual. Vera je sezonu kupanja otvorila 8. aprila i namjerava da se kupa „sve dok joj vrijeme dozvoli“.

„Danas sam se kupala pola sata i temperatura vode je prijatna - sigurno ima 18 stepeni. Možda je more malo hladnije na površini, ali je zato dublje voda toplija“, kaže Vera.

Galerija

Bonus video: