Umjesto da čuvaju krapove, razapeli 60 mreža

Službenici zaštite nacionalnog parka Skadarsko jezero zatekli su 60 ribolovnih mreža, u kojima je bilo oko 30 kilograma krapa.
56 pregleda 0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2011. 09:26h

Predstavnici Nacionalnog parka Skadarsko jezero podnijeli su krivične prijave protiv preduzeća “Ribarstvo” i njihova dva čuvara, zbog, kako su naveli, nezakonitog izlovljavanja šarana.

Prema Ugovoru, preduzeće sa Rijeke Crnojevića zaduženo je za obezbjeđivanje ribolovnih oka na Skadarskom jezeru. U jednom od njih, međutim, u nedjelju veče službenici zaštite nacionalnog parka Skadarsko jezero zatekli su 60 ribolovnih mreža, u kojima je bilo oko 30 kilograma krapa.

Direktor NP Skadarsko jezero Zoran Mrdak objasnio je da u pet ribolovnih oka, takozvanih zimovnika, dozvoljeno je izlovljavati samo ukljevu i to jedino na način preciziran Ugovorom o davanju prava na korišćenje ribolova na Skadarskom jezeru radi izlovljavanja ukljeve i kaveznog uzgoja Kalifornijske pastrmke.

Takav ugovor sklopljen je, kako tvrdi, sa preduzećem “Ribarstvo”, koje je zaduženo za obezbjeđivanje tih oka.

Skadarsko jezero ima područja koja su od visokog značaja za očuvanje prirode, odnosno ihtiofaune, takozvana ribolovna oka.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: